Stil

Ispucala vam je koža na laktovima? 3 česta simptoma su znak ozbiljne bolesti

Autor Maja Gašić

Stručnjaci su upozorili na znake ozbiljnih oboljenja na potpuno neočekivanom mestu. Simptomi bolesti kriju se na laktovima!

Izvor: YouTube/Screenshot/ItsMyRayeRaye

Simptomi ozbiljnih bolesti mogu se naći na sasvim neočekivanom mjestu - laktovima! Ljekari su upozorili da svrab, ispucala koža i crvenilo na ovom dijelu ruke mogu da ukazuju na ozbiljna oboljenja.

Prekomerna suvoća i ljuštenje kože na laktovima su simptomi koji ukazuju na neki vid dermatološke bolesti, poput psorijaze. Ako je suvoća veoma izražena, praćena crvenilom i svrabom, velika je vjerovatnoća da se radi o ihtiozi, ne tako rijetkom kožnom oboljenju.

Pacijenti koji pate od ove bolesti neophodno je da ujutru i uveče u obilnim količinama nanose hidratantna sredstva.

Drugi uzrok suvih laktova može biti kratkoročni ili dugotrajni gubitak insulinske osjetljivosti ćelija. Ovo može utvrditi samo endokrinolog, ističu doktori i apeluju na sve koji imaju ove simptome da se obrate ljekaru. Dijabetes je jedna od najrasprostranjenijih bolesti na svijetu i veoma je važno da se simptomi uoče na vrijeme. 

"Takođe je neophodno da kontaktirate endokrinologa ako su vam se tokom mršavljenja pojavili suvoća i nabori na laktovima. To može biti znak metaboličkih poremećaja", ističu endokrinolozi Klinike Mejo.

Tagovi