Sve neutrališe!

Riješite se neugodnog mirisa iz sudopere: Ova 2 sastojka već imate u kući, a sve je gotovo bukvalno preko noći

Autor Maja Gašić

Kako se riješiti smrada iz sudopere bez kupovine skupih sredstava? Vrlo lako! Probajte ovaj starinski recept, provjereno djeluje.

Izvor: YouTube/Screenshot/TheFormerMrsJones

Neprijatnog mirisa koji dolazi iz sudopere moći ćete da se riješite na vrlo jednostavan način. Nije potrebno da kupujete posebna sredstva za čišćenje, sve sastojke već imate u kuhinji.

Smrad koji dolazi iz kanalizacionih cijevi ne javlja se samo u kupatilu, ali svakako je najgore kada se javi u prostoriji u kojoj kuvamo hranu. Probajte starinski trik koji će rešiti problem za kratko vrijeme i bez muke.

Možda će vas zanimati

Potrebna su vam samo dva sastojka, a oba već imate u domaćinstvu:

  • 3-4 svježa limuna
  • 1 l bijelog sirćeta

Priprema:

Isijecite limun na manje komade i stavite ih u kalupe za led. Sipajte bijelo sirće i stavite u zamrzivač da se kockice zamrznu. Svake večeri, neposredno prije spavanja, izvadite jednu ovu kockicu i stavite je direktno na odvod u sudoperi. Tokom noći ona će se odlediti i sadržaj će se izliti u cijevi i "oterati" naslage koje izazivaju smrad. Efekat će biti primijetan već nakon prve primjene, ali da budete sigurni da se nemprijatan miris neće vratiti, ponavljajte postupak nekoliko dana.

Stručnjaci savjetuju i da preventivno čistite kanalizacione cijevi najmanje jednom mjesečno, bez obzira na to da li postoji neprijatan miris ili ne.

Postoji još jedan super trik koji bi trebalo da zapamtite. Ako putujete i znate da neko vrijeme nećete boraviti u kući, možete da sipate oko 250 grama biljnog ulja u odvod sudopere. Tako ćete spriječiti "isparavanje" neprijatnih mirisa iz kanalizacionih cijevi. Kada se vratite, u slivnik sipajte nekoliko litara vrele vode pomiješane sa deterdžentom da isperete ulje.

MONDO

Tagovi