Savjet profesionalaca

Jedan trik za koji niko ne zna čini da kuvano žumance uvijek bude savršeno meko

Autor Maja Gašić

Kuvari su odali tajnu - evo kako se pravilno kuvaju jaja!

Izvor: EUStock/Shutterstock.com

Iskusni kuvari kažu da tek kada naučite da pripremate jaja možete da kažete da tek donekle vladate kulinarskom veštinom. Iako mnogima ova namirnica djeluje kao veoma laka za kuvanje, zapravo postoje neki mali trikovi kojima se profesionalci služe a koji prave ogromnu razliku. 

Pa tako, dovoljno je da samo nekoliko sekundi duže držite jaja u ključaloj vodi da žumance izgubi željenu "mekoću". Problem ćete riješiti jednom zauvijek ako pribjegnete metodi kojom se služe kuvari - na vrijeme uklonite proključalu vodu. Žumance će svaki put biti nježno i polutečno.

Naravno, savjet je da koristite domaća jaja. Stavite ih isključivo u hladnu vodu, pa na šporet. Pustite da proključa i odmah isključite ringlu. Nemojte još uvijek sklanjati šerpu sa šporeta. Ostavite je da odstoji tako još 10 minuta. 

Poslije 10 minuta, prospite vrelu vodu i sipajte hladnu. Držite jaja u njoj još minut, a zatim ih izvadite i uklnite ljusku.Na ovaj način će žumance biti savršene "mekoće", odnosno niti previše tečno, niti previše tvrdo. 

MONDO

Tagovi