Zdrav recept za tjesteninu koja ne goji, oduševiće vas!
Svi koji vode računa o kilaži, zaziru od tjestenine zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, ali postoji način da je pripremite a da ne morate nimalo da brinete da ćete se ugojiti. Nutricionisti sa portala "Zdrava ishrana" otkrili su sve o ovoj namirnici i dali ukusan, a dijetalan recept za ovo jelo.
Štetna ili korisna?
Rasprave o opasnostima ili prednostima tjestenina ne jenjavaju već nekoliko decenija. Neki smatraju da su veoma štetne, jer sadrže puno ugljenih hidrata. S druge strane, mnogi podsjećaju da tjestenine smanjuju nivo lošeg holesterola, snabdijevaju tijelo vlaknima i daje dug osjećaj sitosti. Posebno su korisne tjestenine napravljene od "durum" pšenice ili brašna od cijelog zrna. Kod ovih poslednjih, zbog načina proizvodnje, svi vrijedni vitamini i minerali ostaju sačuvani.
Koju tjesteninu izabrati u prodavnici?
Kvalitetni proizvodi treba da budu glatki, žute ili zlatne boje, a kad se polome da su poput stakla.
"Previše bijela boja tjestenine, kao i pregršt polomljenih čestica i mrvica, ukazuju na upotrebu mekih sorti pšenice, pa je bolje ne kupovati ovakvu namirnicu", kažu sa ruskog portala "Zdrava ishrana".
Što se tiče paste u bojama, stručnjaci kažu da ako su korištene prirodne boje (sok od repe, šargarepe, spanaća), bezbjedne su za upotrebu.
Kako kuvati zdravu tjesteninu?
Tjesteninu je najbolje kuvati u velikoj posudi sa debelim zidovima. Na kraju krajeva, što više vode, tjestenina će biti ukusnija. Idealno bi trebalo da bude 1 litar vode na svakih 100 grama paste. Gotovu tjesteninu ne treba ispirati pod mlazom vode, posebno ne hladne. Tako se uklanjaju sve korisne supstance.
Kako napraviti zdrav sos?
Jedan od najniskokaloričnijih i ukusnijih je sos od pavlake sa začinskim biljem. Vrlo lako se priprema.
Sastojci:
- 300 ml malomasne pavlake (10-15%)
- 1 kašika dižon senfa
- 1 veza peršuna
- 1 veza origana (može i suvi)
- limunova kora (samo žuti deo)
- so i biber
Priprema:
U šerpi zagrijte pavlaku sa senfom, dodajte sitno sjeckane začine, narendanu limunovu koru, so i biber. Sve dobro izmješajte i prelijte preko gotove tjestenine.
Stručnjaci upozoravaju i da ne treba previše često jesti pastu, nikako više od 2-3 puta nedeljno.
MONDO