Supernamirnica

Svi bacaju bijeli dio grejpfruta, a ne znaju da je odličan za zdravlje: Spušta holesterol i pritisak

Autor Bojan Jakovljević

Možda ste čuli da grejpfrut snižava holesterol i pritisak, ali vjerovatno ne znate za šta je sve ova voćka korisna...

Izvor: YouTube/Screenshot/Melissa Joulwan

Ako bolujete od visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, a imate predispoziciju za razvoj dijabetesa, trebalo bi češće da jedete grejpfrut, kažu stručnjaci. Ovo voće koji mnogi teško podnose zbog gorkog ukusa posjeduje jednu veoma korisnu supstancu, a to je naringenin.

Većina naringenina ne nalazi se u pulpi, već u bijelim "dijelovima"  između kriški. Mnogi ove dijelove bacaju misleći da su dio kore, a to je velika greška. Naringenin koji se nalazi u ovim bijelim slojevima snižava "loš" holesterol iz krvi. A kalijum, koje sadrži grejpfrut, pomaže u održavanju normalnog srčanog ritma i kontroli krvnog pritiska. Većina ljudi sa visokim krvnim pritiskom ima nizak nivo kalijuma u ​​tijelu.

Antioksidansi u grejpfrutu (fenolne kiseline, flavonoidi, karotenoidi, likopen) pomažu kod problema sa aterosklerozom. Ove korisne supstance koje blokiraju slobodne radikale, ne dozvoljavaju da se mikro upale razviju u krvnim sudovima. Osim toga, naringenin pomaže bolju kontrolu dijabetesa tipa 2. To su pokazale studije u Izraelu. Naučnici su otkrili da ova supstanca djeluje poput lijekova.

Ljekovita svojstva grejpfruta

Grejpfrut ima još jedno neobično svojstvo - stimuliše proizvodnju enzima koji se zove acetilholinesteraza. Ova supstanca je veoma korisna za osobe koje boluju od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, starosne demencije itd.

Ali to nije sve. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno jedu grejpfrut su u manjem riziku od razvoja kamena u bubregu. Tijelo je zasićeno limunskom kiselinom, koja alkalizuje urin i doprinosi uništavanju oksalatnih kamenčića.

Riznica vitamina

Vitamina C u grejpfrutu je mnogo manje nego u pomorandži - 45 grama na 100 g voća (60 grama na 100 g u pomorandži), ali i dalje više nego u limunu i mandarini. Vitamin C, u kombinaciji sa bioflavonoidima, stimuliše imuni sistem i pomaže u borbi protiv sezonskih prehlada. Nutricionisti kažu i da je najkorisnija vrsta crveni grejpfrut.

Ako se tokom dana pojavi loš zadah, možete pojesti krišku grejpfruta ili popiti svježe cijeđeni sok od ovog voća. On se nosi ne samo da uklanja neprijatan miris, već i uništava bakterije koje izazivaju karijes, bori se protiv gljivica i mikroorganizama koji izazivaju upalu desni.

Pomaže mršavljenje

Grejpfrut ima malo kalorija. Prosječan kalorijski sadržaj jednog malog grejpfruta, ako se jede cijeli, iznosi 104 kcal. Žuti plodovi su najdijetalniji, a crveni imaju najviše kalorija, što ovo voće čini savršenom anmirnicom ukoliko se borite sa viškom kilograma. Sadrži gruba dijetalna vlakna i vodu (88%), što pomaže da se dugo vremena nakon konzumiranja osjećate sito i samim tim manje jedete. Ako se redovno jede, ovo voće pomaže i kod zatvora i podstiče regulaciju crijeva.

(MONDO)