Evo šta treba da uradite prilikom kuvanja uskršnjih jaja kako ne bi pucala i kako bi se lako ljuštila.
Bliži nam se Vaskrs, praznik na koji se tradicionalno tucamo jajima, a prethodno ih, na Veliki petak, kuvamo, farbamo i ukrašavamo. Sve domaćice se trude da jaja ukrase što bolje mogu, služeći se različitim tehnikama, ali ponekad taj trud bude uzaludan jer se jaja polome prilikom kuvanja.
Da biste izbjegli da vam jaja pucaju prilikom kuvanja, potrebno je da pratite samo nekoliko jednostavnih koraka.
Prvo "pravilo" kojeg treba da se pridržavate je da ne koristite najsviježija jaja koja imate u frižideru. Savjet je da jaja kupite nekoliko dana ranije, najbolje nedjelju dana, jer svježija jaja lakše pucaju.
Ono što je takođe važno je da jaja držite neko vrijeme na sobnoj temperaturi prije kuvanja – nagla promjena temperature, iz frižidera na vatru, povećaće šansu da ljuska pukne.
Svi se trudimo da jaja pažljivo ubacimo u posudu u kojoj ćemo ih kuvati, da se tom prilikom ne razbiju, ali ono što dosta njih ne zna je i da ne bi trebalo stavljati previše jaja u šerpu. Prilikom kuvanja im je potrebno malo prostora da se pomjeraju, pa ako ih ima previše u posudi, udaraće jedno o drugo.
Kada stavite jaja u posudu, sipajte hladnu vodu sa česme i gledajte da nivo vode prelazi oko centimetar, centimetar i po iznad jaja. Kuvajte ih na nižoj temperaturi jer će to takođe smanjiti rizik da jaja puknu, a obavezno dodajte i kašičicu sirćeta u vodu. Ovaj "tajni dodatak" će spriječiti da, ukoliko već postoje neke male pukotine na jajima, one postanu veće ili da jaje iscuri u vodu.
Pored toga, još jedan trik u koji se mnogi kunu je da dodavanje pola kašičice soli u vodu spriječava da ljuska pukne, ali i da se ovako skuvana jaja lakše ljušte.
(MONDO)