Ishrana

Da li znate šta se dešava u tijelu ako svakog dana jedete čips?

Autor Dragana Božić

Jedna od najomiljenijih grickalica ima veoma negativan uticaj na zdravlje, posebno ako je redovno jedete.

Izvor: YouTube/TiffinBox

Čips, štapići, smoki i ostale grickalice gotovo svi obožavaju, a stručnjaci ih navode kao primjer najgore ishrane ako ovdite računa o liniji i zdravlju. Tako, na primjer, u 100 g slanih štapića ima oko 500 kalorija, što je ekvivalent jednoj srednjoj porciji mesa sa povrćem. Ove namirnice, osim što goje, zahvaljujući ogromnim količinama masti i šećera su i veoma opasne po zdravlje. 

Ruska nutricionistkinja Ekaterina Ganorskaja upozorila koje sve opasnosti vrebaju ako svakog dana pojedete kesicu čipa.

Ova grickalica sadrži trans masti koje su opasne za kardiovaskularni sistem, jer povećavaju nivo "lošeg" holesterola. Nutricionistkinja je dodala da mnogi emulgatori koji se nalaze u ovoj namirnici svakako negativno utiču na zdravlje.

Ganorskaja ističe da čips i krekeri, prije svega, predstavljaju prijetnju zbog svog kalorijskog sadržaja: prosječno pakovanje čipsa sadrži trećinu dnevnog unosa masti. Doktorka je takođe demantovala mit da su tortilje, odnosno kukuruzni čips, zdraviji od onog koji se pravi od krompira. Jednako je kaloričan i sadrži pregršt modifikovanih trans masti.

Ekatarina ističe i ako svakog dana jedete masnu i rafinisanu hranu, kao što su ove grickalice, drastično povećavate rizik od bolesti gastrointestinalnog trakta, a možete da očekujete i deficit vitamina, metaboličke poremećaje, kao i gubitak kose. 

Ako vas svrbe prsti i imate potrebu da nešto grickate, nutricionistkinja savjetuje da isječete jabuku na tanke kolutove i osušite je, zapravo napravite čips od jabuke, a možete i tiganju da prepečete kockice hljeba, ali bez ulja!

MONDO

Tagovi