Saveti

Voće koje produžava život: Smanjuje rizik od smrti za 27 odsto

Autor Dušan Volaš

Svakodnevnom konzumacijom borovnica produžavate život, tvrde naučnici.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dobra vijest za sve one koji obožavaju borovnice! Ovo voće sadrži mnogo hranljivih stvari koje pozitivno utiču na zdravlje.

Većina voća i povrća snažan je izvor polifenola, antioksidansa koji pomažu u smanjenju upale, a istraživanje je pokazalo da upravo oni smanjuju stres. Stres je jedan od glavnih uzročnika bolesti, pa samim tim borovnice u velikoj mjeri utiču na dugovječnost.

Konkretno, borovnice su prepune antioksidansa zvanih antocijanini, za koje je poznato da smanjuju slobodne radikale u tijelu koji dovode do određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, pa čak i neurološki pad. Antocijanini takođe nose pigment zbog kojih borovnice imaju svoju poznatu bogatu plavu boju.

Osim toga, borovnice smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi. Istraživanje objavljeno u časopisu "The Journal of Nutrition" otkrilo je da su učesnici studije, koji su konzumirali borovnice prijavili 27 odsto niži nivo LDL holesterola za samo osam nedjelja, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Prema "JAMA Network", konzumacija dovoljno vlakana u ishrani povezana je sa manjim rizikom od bolesti i dugovečnošću, a borovnice su snažan izvor vlakana. Jedna studija pokazala je da su učesnici za svakih osam grama povećanja vlakana, smanjili rizik od smrti između 5 i 27 odsto.

(MONDO)