Stil

Bizarna situacija na Kanskom festivalu: Haljina ruske kreatorke postala "vruća" vijest (FOTO)

Autor Dragana Božić

Iz EU su protjerani mnogi ruski umjetnici i stručnjaci, optuženi za bilo kakvu vezu sa Moskvom, pa mediji daju na značaju svakom učešću bilo kog ruskog simbola na javnoj sceni.

Izvor: Mohammed Badra/EPA

Ruski sportisti na Zapadu ne mogu da nose obilježja svoje zemlje, a ruski filmovi su rijetkost na filmskim festivalima u tom dijelu svijeta, računajući i Kanski festival.

Zato je bizarna situacija u kojoj jedna od glumica na kanskom crvenom tepihu nosi haljinu čiji je tvorac iz Rusije - dobila veliki značaj.

Francuska glumica Frederik Bel nosila je pred novinarima haljinu čiji je kreator Julija Janina, Ruskinja iz grada Saratova, što je izazvalo pažnju ne samo tabloida već i ozbiljnih portala.

Izvor: Mohammed Badra/EPA

Ova situacija koja nekada ne bi dobila nikakav značaj, bar u ozbiljnim medijima, plasirana je uz zvanične kritike filmova sa ovogodišnjeg Kana.

Ruski mediji podsjećaju da je sve počelo još nakon referenduma na Krimu.

Tada je Venecijanski festival, bez ikakvog obrazloženja, odbio film Nikite Mihalkova, višestrukog laureata tog festivala, zato što je podržao pripajanje Krima Rusiji na osnovu volje njegovih stanovnika.

(Srna)