Pogledajte koliko dugo smiju da stoje jaja poslije Uskrsa i kako da prepoznate pokvarena!
Uskršnja jaja mnogima su ukusnija nego obična. Imaju poseban ukus i šmek, te djeca, ali i odrasli znaju da ih pojedu i po desetak dnevno. Naravno, ne treba u tome pretjerivati. Oni koji imaju zdravtsvene probleme, kao što su povišeni holesterol ili neku drugu hroničnu bolest, trebalo bi da izbjegavaju žumanca.
Kada je riječ o čuvanju jaja većina ih tokom Vaskrsa drži u pletenim i ukrašenim korpama. Prema riječima stručnjaka, najbolje je tvrdo kuvana jaja držati u frižideru, a ne u korpi na stolu. Međutim, navika je čudo. Ukoliko ih već držite na stolu trudite se da sobna temperatura bude optimalna, ne previše toplo i ne čuvajte ih duže od nedjelju dana. Ukoliko imaju čudan miris, odmah ih bacite.
Prema "America Egg Boardu" ako su jaj u ljusci, biće bezbjedna za jelo nedjelju dana nakon kuvanja, dok oguljena treba pojesti isti dan. Ne preporučuje se zamrzavanje kuhanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje. Pokvarena jaja ćete prepoznati vrlo lako - prema mirisu. Pokvarena kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni da li jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vrijedno rizika, piše CountryLiving.
BONUS VIDEO:
(MONDO)