SAVJETI

Frizer zgrožen šta žene rade na plaži: Ni po koju cijenu ne nasjedajte, uništićete kosu zauvijek!

Mnoge žene na ljetovanju posvjetljuju kosu limunovim sokom, a frizer upozorava na ovu popularnu metodu.

Izvor: Dodokat/Shutterstock

Mnoge žene se tokom ljeta okreću limunu. Limunov sok se godinama pominje kao savršena metoda za posvjetljenje kose. Trend je postao viralan, što je doprinijelo tome da ga i popularne influenserke preporučuju na mrežama. Prije izlaska na sunce, iscijede limun, a potom stavljaju na kosu. Frizer Ijan Tarner savjetuje da nikada to ne radite.

"Trik sa limunovim sokom nije novitet, ali je ponovo postao popularan na TikTok-u. Uprkos tvrdnjama da nudi brze i prirodne pramenove, izričito savjetujem da ni po koju cijenu ne koristite sok od limuna za posvjetljivanje kose", rekao je je za Mind Food i objasnio da kiselost limuna može da ošteti kosu i tjeme, kao i da potencijalno poremeti pH ravnotežu.

"To je zato što limun ima izuzetno visoku kiselost sa pH od oko 2. Prirodni pH vlasišta i kose obično se kreće između 4.5 i 5.5. Ova izrazito kisela priroda može da poremeti prirodnu pH ravnotežu vašeg vlasišta i kose, pa može da skine zaštitni sloj vlasi kose, što dovodi do suve, lomljive i oštećene kose", rekao je.

Kosa poslije limunovog soka izgleda dobro, ali dugoročno ostaje suva jer kiselina uklanja prirodna ulja.

"Ovo se posebno odnosi na toplije mjesece kada je kosa sklona isušivanju. Osim toga, ako sok dospije na vaše tjeme, mogao bi da iazove iritaciju, crvenilo i ljuštenje. U teškim slučajevima, može čak da dovede do pojave rana za koje možda treba i do mjesec dana da potpuno zarastu", poručio je.

(MONDO)

Tagovi