Stil

Gotovo 100% precizan sistem: Epileptični napad se konačno može predvideti

Autor mondo.rs

Velika pomoć za obolele od ove bolesti.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/AlessandroPhoto

Epilepsija je bolest od koje bolujete samo kada imate napad, rečenica je koju ćete najčešće čuti od osoba koje od nje boluju. Brojna istraživanja su pokazala da čak 70 % obolelih ima simptome koji se mogu ublažiti lekovima.

Najveći problem kod epilepsije je nemogućnost obolelog da predvidi napad i shodno tome reaguje - bilo da "upotpuni" terapiju, promeni okruženje i premesti se u neko bezbednije, prilegne i sl.

Dobre vesti za osobe sa epilepsijom stižu iz Amerike. Istraživači sa Univerziteta Luizijana u Lafajetu razvili su sistem veštačke inteligencije koji može da učini ono što je do sada bilo nezamislivo – da predvidi epileptične napade čak sat vremena pre nego što se pojave.

Oko 50 miliona ljudi širom sveta pati od epilepsije.

Na osnovu rezultata dobijenih elektroencefalogramima ili EEG testovima koji su pratili moždane signale 22 pacijenta u dečijoj bolnici u Bostonu, ispostavilo se da procenat tačnosti ovog sistema iznosi čak 99,6 %.

Doktor Magdi Bejomi, istraživač sa Univerzitetskog odeljenja za elektrotehniku i računarsko inženjerstvo, rekao je da je sledeća etapa u razvoju ovog sistema zapravo njegovo približavanje ljudima sa epilepsijom. U procesu je razvijanje prilagođenog kompjuterskog čipa koji može da se smesti unutar uređaja i podseća na pametni telefon ili ručni sat. Ovaj čip bi mogao bežično da predvidi epileptične napade.

"Prenošenje ove tehnologije iz medicinskog okruženja u svakodnevni život u velikoj meri bi značio olakšanje obolelima od epilepsije. Za njih bi to bila medicinska, ali i psihološka korist", objasnio je Bejomi.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.