Stil

Koji fen da koristite za kvalitetno oblikovanje kose

Autor w rs

Frizura je "kraljica izgleda" svake žene. Pročitajte ove savete u vezi sa feniranjem!

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Pored svoje osnovne uloge, a to je sušenje kose zbog prevencije prehlade i glavobolje, fenovi zakosu su neizbežni za kvalitetno oblikovanje kose.

Fenovi koji se koriste za feniranje kose treba da budu odličnog kvaliteta sa nizom funkcija koje čuvaju dlaku od preteranog isušivanja i izlaganja temperaturi. Bilo da koristite profesionalni fen za kosu ili amaterski treba da budete oprezni kako ne bi visokom temperaturom oštetili kosu.

Snaga motora


Kada sušite kosu fenom sa slabim motorom kosa se izlaže visokim temperaturama, a manje izduvavanju kao načinu sušenja. Samim tim kosa više "gori". Kada se kosa suši fenom veće snage motora, sušenje je moguće u kratkom roku i sa nižom temperaturom. Nije preporučljivo kosu sušiti fenom koji ima manje od 1800w, dok fenovi za profesionalnu upotrebu imaju najmanje 2100w.

Za profesionalce se preporučuje nabavka fena za kosu sa motorom sa magnetnim pogonom, umesto sa običnim motorom sa četkicama. Prednost takvih fenova za kosu je još veća snaga izdržljivost aparata jer proizvođači garantuju da radni vek takvog motora nije ispod 10.000 radnih sati.

Još jedan od parametara koji utiče na kvalitet rada, a ima direktnu vezu sa snagom motora je stepen vibracije. Kvalitetniji fenovi za kosu imaju vrlo mali osećaj vibracije čak i prikorišćenju najviše brzine izbacivanja vazduha.

Jonizator vazduha

Kvalitetni fenovi za kosu imaju integrisane jonizatore vazduha čiji je zadatak da vlažnu kosu pozitivno naelektrišu tako što će izbacivati negativne jone. Kosa se brže suši i samim tim manje izlaže toploti jer negativni joni rasteruju vlagu sa dlake. Kosa dobija glatkiji i svilenkastiji izgled jer negativni joni utiču i na zatvaranje kutikula dlake. Fenovi sa jonizatorom vazduha su efikasniji u frizerskim salonima budući da se skraćuj evreme sušenja i feniranja kose. I nakon sušenja kose sa jonizatorom vazduha, kosa će neko vreme biti otporna na vlagu u vazduhu i statički elektricitet iz okolnih predmeta.

Temperatura

Profesionalni fenovi imaju opcije za toplo i hladno izduvavanje, kao i gradaciju temperature. Obično može da se bira između tri nivoa jačine temperature do čak dvanaest nivoa kodvrhunskih profesionalnih fenova. Da bi kosa ostala sačuvana od oštećenja poželjno je da se najviša temperatura izduvavanja najmanje koristi.

Iako je prilikom feniranja kose nekada neophodno i korišćenje najtoplijeg vazduha, to treba činiti oprezno i samo kada se baš mora. Kosa se u tim momentima može zaštititi kremama i sprejevima koji imaju zaštitnu ulogu prilikom feniranja. Kada se završi sušenje i oblikovanje kose, za završne poteze koji treba da učvrste dobijeni oblik može se koristiti i potpuno hladno izduvavanje. Kosa koja se tretira na ovaj način dobija već isjaj i oblikovana frizura duže opstaje.

Profesionalni fenovi za kosu dodaci za oblikovanje kose

Uz svaki fen se dobijaju dodaci u vidu usmerivača vazduha i difuzera. Usmerivači vazduhaimaju veliki značaj za feniranje kose jer se izborom njihove debljine dobija jači ili slabiji mlaz vazduha, pa samim tim i jača ili slabija energija za oblikovanje kose.Tanki usmerivači vazduha su posebno bitni kod feniranja na ravno. Difuzeri imaju značaj za sušenje i oblikovanje prirodno uvijene kose i kose sa mini valom. Mnogi profesionalni fenovi za kosu sadrže filter koji može da se vadi i pere ili da se pak zameni kada završi svoj vek trajanja. Postojanje filtera omogućava da se u vazduhu koji seizduvava izbegne prisustvo prašine i nečistoća koje bi inače bile njegovo stanište.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.