Stil

Rusi prave šest vakcina protiv koronavirusa (VIDEO)

Autori mondo.rs SRNA

Ruski naučnici počeli su testiranje novih vakcina. Nisu jedini, ali evo kada tvrde da će ona biti dostupna!

Izvor: Guliver/Getty Images/Moussa81

Ruski naučnici počeli su da testiraju prototipe potencijalnih vakcina protiv novog korona virusa na životinjama u laboratoriji u Sibiru, saopštila je ruska Administracija za zaštitu potrošača "Rospotrebnadzor". Iz Administracije dodaju da naučnici očekuju da će potencijalna vakcina biti završena u poslednja tri meseca ove godine.

Rusija razvija još pet tipova vakcina koje će, kako se očekuje, biti odobrene u skorijoj budućnosti, rekao je ruski premijer Mihail Mišustin.

Naučnici ruskog Instituta "Vektor" u Novosibirsku razvili su prototipe vakcine na osnovu šest različitih tehnoloških platformi i započeli su testiranje u ponedeljak, 16. marta, kako bi proverili koliko su prototipi efikasni i u kojim dozama se mogu koristiti.

Naučnici širom sveta upozorili su da je razvijanje vakcine dug i kompleksan proces iz kojeg bi nešto za širu upotrebu moglo da bude predstavljeno u narednih 12 do 18 meseci.

"Najčešće se u ovakvom istraživanju koriste laboratorijski miševi i pacovi, ali i afrički tvorovi, niži primati i druge posebne vrste laboratorijskih životinja", ističe se u saopštenju.

Ruski premijer je na sednici koordinacionog centra za Kovid-19 ruske vlade rekao da je glavni cilj da se izbegne masovno širenje virusa zbog čega će vlada proaktivnim merama "kontrolisati situaciju bukvalno non-stop".

Te mere, kako je naveo, ne uključuju samo obustavu letova i javnih skupova, već i razvoj vakcine protiv infekcije.

"Trenutno Rusija testira šest vakcina. Naši istraživači su ih stvorili u rekordnom vremenu, za dva meseca, koristeći postojeće tehnologije najsavremenije biotehnologije", rekao je Mišustin.

Na vakcini se radi 24 sata dnevno sedam dana u nedelji.

"Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti moći da potvrdimo da su ova otkrića sigurna i efikasna i da mogu da se koriste za prevenciju i kontrolu epidemije", rekao je Mišustin.

U Rusiji je do sada preminula jedna osoba od ukupno 199 potvrđenih slučajeva zaraze, što je manje u odnosu na mnoge druge zemlje u Evropi, ali je primijetan nagli porast broja zaraženih u poslednjih nekoliko dana.

U Srbiji je zbog virusa uvedeno vanredno stanje, pročitajte i na kojim površinama se virus najduže zadržava i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji. Podsećamo vas da je preventiva jedan od najvažnijih faktora u suzbijanju i kontroli korona virusa, pre svega higijena ruku i poštovanje mera samoizolacije.

Pogledajte video o testiranju prve vakcine protiv korone u Americi!