Stil

Zbog straha od virusa mnogi voće peru sapunom! Treba li to da radite?

Autor mondo.rs

Zbog straha od korona virusa sada mnogi peru i čiste proizvode koje su kupili u prodavnici. Ako i vi to radite, ovo treba da znate!

Izvor: Guliver/Getty Images/LuckyBusiness

Korona virus i strah od zaraze promenili su navike ljudi širom sveta. Mnogi sada, po povratku iz prodavnice najpre peru sve proizvode i ambalaže, a neki idu čak i dotle da voće i povrće peru sapunom i vodom!

Međutim, stručnjaci upozoravaju da pranje voća i povrća sapunom i vodom može da izazove stomačne probleme koji mogu da liče na simptome kovida-19.

Iako su voda i sapun efikasni u sprečavanju širenja virusa, sapun je napravljen za čišćenje ruku i površina, što znači da nikako ne bi trebalo da ga unosite u organizam. Samim tim, to znači i da nije dobra ideja da voće i povrće ili bilo koje druge proizvode van ambalaže, perete sapunom.

Ukoliko unesete sapun u organizam, mogu se javiti simptomi poput mučnine, povraćanja, dijareje i drugih stomačnih problema. Ne samo što to nije baš prijatno, već liči i na simptome covida-19 (nekada se stomačni problemi javljaju i kod ovog virusa), pa to može da predstavlja dodatni stres i uplaši vas bez razloga.

Ne samo što nije bezbedno za zdravlje da namirnice perete sapunom, to može da utiče čak i na ukus hrane.

Stručnjaci ističu da je dovoljno da namirnice stavite pod mlaz tekuće vode i blago ih istrljate, nema potrebe da koristite sapun ili neko drugo sredstvo.

Neke čvršće proizvode, poput šargarepe ili krastavaca, možete i da istrljate čistom četkicom, ali ćete na taj način oštetiti neke mekanije proizvode.

U svakom slučaju, nemate mnogo razloga za brigu sve dok ih perete vodom – ranija istraživanja su pokazala da se pranjem pod mlazom tekuće vode uklanja između 90 i 99 odsto svih virusa sa namirnica, tvrdi profesor Ben Čepmen, specijalista za bezbednost hrane.

"I šta god da dodate u vodu, nećete namirnice oprati ništa bolje nego samo vodom", dodaje on.

S obzirom na to da za sada nema dokaza da covid-19 širi preko hrane, dovoljno je da je perete na uobičajen način.

I još nešto – najbolje je da namirnice perete hladnom vodom. Mnogi se vode logikom da je vrućavoda bolja, ali da biste ubili viruse i bakterije potrebno je da voda bude vrela, pa ćete tako upropastiti i namirnice, a verovatno i opeći ruke.

Što se tiče pranja voća i povrća u mešavini vode i sirćeta, Čepmen kaže da to ne škodi, ali je vrlo moguće da vam namirnice "povuku" ukus sirćeta.

Tagovi