Stil

Ne volite da bacate hranu? Evo kako sve možete da je iskoristite.

Autor Ksenija Jelesijević

Ako ste na početku epidemije korona virusa nakupovali više hrane nego što stižete da je potrošite - a verovatno jeste - evo stručnih saveta kako da izbegnete da je bacite

Izvor: Guliver/Getty Images/hedgehog94

Emili Vanpoperinge je stručnjak za hranu i otpad i osnivač kompanije Oddbox koja od viška i ostataka sa farmi proizvodi piće i obroke i otkrila je nekoliko saveta kako iskoristiti višak voća i povrća, kako uzgajiti svoj luk...

1. Pesto, pesto, pesto

Sav zeleniš koji vam ostave možete pretvoriti u ukusan sos. Spanać koji je počeo da vene ubacite u blender zajedno sa stabljikama začina, zelenim peruškama celera, rotkvica i šargarepa i dobićete pesto sos za špagete, rekla je ona Dejli mejlu.

2. Paprikaš ili nešto tome slično

Svenuo zeleniš, ostaci celera, polovina paprike koja vam je ostala od prethodnog kuvanja - sve to možete da ubacite u duboku šerpu, dodate mahunasto povrće koje imate u frižideru, konzervu ili dve seckanog paradajza i kocku za supu i dobićete neku vrstu paprikaša.

3. Pripremite svoj bujon

Svaki put kada pripremite mesto, umesto da ostatke bacite, ubacite ih u friz. Sve može da prođe - kora povrća, vrhovi šargarepa, ljuspe od luka, stabljike pečuraka i biljaka. Na kraju nedelje, sve ubacite u duboku šerpu, posolite i zalijte vodom. Dodajte i malo lovora i kurkume. Kada prokuljuča, smanjite vatru i ostavite da se krčka nekoliko sati.

4. Iskoristite listove karfiola

Umesto da ih, kada čistite karfiol, bacite, možete da ih pripremite na više načina, objasnila je Vanpoperinge. Kada ih ispečete i začinite budu fin i hrskav dodatak jelu. Možete ih i obariti ili propržiti sa malo luka i tako jesti.

5. Sos od onoga-što-je-ostalo-na-dnu-tegle

Dodajte malo maslinovog ulja, crnog vina ili jabukovog sirćeta, meda u teglicu sa ostacima senfa i dobićete preliv za salatu. Na sličan način možete iskoristiti i džem - uz dodatak maslinovog ulja, balsamiko sirćeta, crnog luka i sveže majčine dušice dobićete preliv za meso.

6. "Voćna voda"

Ostatke voća - vrhove jagoda, koru od limuna, pomorandže ili đumbira možete da dodate u vodu i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan ćete imati osvežavajuću vodu sa blagim ukusom.

7. Supa od stabljika brokolija

Stabljike brokolija mogu da se iskoriste za supu tako što će se skuvati sa korenastim povrćem. Dobićete, tvrdi Vanpoperinge, ukusnu i zasitnu kremastu zelenu supu.

8. Iskoristite korice citrusa

Kore pomorandže, limuna i grejpa mogu da se iskoriste na brojne načine, kaže Vanpoperinge. Skuvajte ih sa šećerom i vodom i dobićete kandirano "voće" ili citrusni sirup za kuvanje. Osušite ih i dodajte u čaj da zamiriše. Daće ukus kvalitetnom alkoholnom piću. Možete ih iskoristiti i prilikom čišćenja kuće... Mogućnosti su, kaže, beskrajne.

9. Čips od kora krompira

Dobro operite kore, osušite ih, ubacite u tiganj sa vrelim uljem, posolite i pospite alevom paprikom ili kimom. Možete ih i peći u rerni dok ne postanu zlatni. Najbolje rešenje - jednostavno nemojte ljuštiti krompir.

10. Džemovi

Ostaci voća mogu da se iskoriste za pravljenje ukusnih džemova. Sipajte 500 grama (ostataka) voća po izboru sa 30 grama šećera, dve kašike limuna i prstohvatom soli u tiganj ili šerpu sa debelim dnom i gnječite dok ne dobijete pire. Kada proključa, ostavite ga da se krčka nekih dvadesetak minuta, sve dok mešavina ne postane "džemasta".

11. Uzgajite svoj mladi luk

Volite mladi luk? Evo kako možete da ga uzgajite u svom domu: Odsecite centimetar i po glavice luka sa "brkovima" i ubacite ih u vodu tako da korenje bude u vodi. Ostavite ih na osunčanom prozoru i dodajte vodu po potrebi. Jednom nedeljno potpuno promenite vodu. Iznenadiće vas koliko brzo mladi luk raste.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.