Da li ste znali?

Mala "proteinska bomba": Zašto treba da jedete pistaće

Autor Zora Ćirković

Evo zašto su pistaći prava "supernamirnica"!

Izvor: Guliver/Getty images, graletta

Pistaći spadaju u najzdravije namirnice, a mi vam donosimo nekoliko dobrih razloga da ih češće jedete. Možete ih grickati između obroka, ali su i odličan, ukusan dodatak ovsenim kašama za doručak, na primer.

Odličan su izvor proteina

Pistaći sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, koje naš organizam ne može sam da stvori, a neophodne su za vitalne procese kakvi su recimo proces obnavljanja mišića posle treninga, ili lučenje hormona koji su našem telu neophodni da bi funkcionisalo kako treba.

Jedna porcija (30 grama pistaća bez ljuske) sadrži 6 grama proteina, što je količina koja se nalazi u jednom krupnijem jajetu, recimo.

Pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi...

Čak i ako nemate problem sa šećerom, bolje je izbegavati nagle skokove i padove glukoze u krvi. Odličan način da to sprečite je konzumiranje namirnica bogatih vlaknima, pa je "šaka" pistaća dobar izbor za užinu. Porcija pistaća sadrži 3 grama zdravih vlakana.

… i snižavaju krvni pritisak

Istraživanja su pokazala da mesec dana redovnog konzumiranja pistaća svakog dana snižava "gornji" pritisak (sistolni), dakle pritisak krvi na zidove arterija. Ovo nije loše znati pošto su kardiovaskularne bolesti među najčešćim uzrocima smrti u našoj zemlji.

Dolaze u "prirodnom pakovanju" koje vam pomaže da kontrolišete porcije

Porcija pistaća ima 160 kalorija. A ako kupujete one u ljusci, dok vi oljuštite pedeset komada (koliko ih otprilike ide u jednu prociju), više vam se ionako neće ni jesti pistaći, pa nećete uneti više kalorija nego što bi trebalo.

Lepo će vas zasititi

Iako spadaju u orašaste plodove sa najmanje kalorija, zahvaljujući visokom sadržaju proteina i vlakana zasitiće vas dovoljno da ne grickate ništa više između obroka. Bogati su antioksidantima Imaju visok sadržaj antocijanina, moćnog antioksidanta koji dokazano snižava rizik od dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

Tagovi