Genijalno!

Nikad vam ne bi palo na pamet... Kako sprečiti napad panike za sekund?

Autor Maja Gašić

Sjajan trik koji će vam pomoći da se izborite sa anksioznošću.

Izvor: Guliver/Getty images Plus/iStock/AntonioGuillem

Britanka koja se celog života bori sa napadima panike podelila je sa svetom trik koji joj uvek pomaže. Njenu "foru" isprobali su mnogi i ispostavilo se da zaista deluje!

Panični napad opisuje se kao osećaj iznenadnog i jakog straha, koji vas "obuzima" u bilo kom tgrenutku i na bilo kom mestu, a da nije izazvan nekom realnom opasnošću. Osobe koje pate od napada panike strah opisuju kao parališuć, a simptomi koje osećaju su: ubrzano lupanje srca, preznojavanje, drhtavica, ubrzano, kratko i otežano disanje, osećaj gušenja, bol u grudima, mučnina i bol u stomaku, vrtoglavica, ledeni znoj ili talasi vrućine, ukočenost tela...

U slučaju da se takav iracionalan strah javi najmanje dva puta, a vi konstatno brinete i izbegavate situacije u kojima vam se napad panike dogodio, može se posumnjati da patite od anksioznosti (anksiozni poremećaji).

Iako svako od nas u nekim trenucima oseća ekstremnu uznemirenost, prema definiciji Međunarodne zdravstvene organizacije osobe sa paničnim poremećajima se REDOVNO osećaju anksiozno, pod stresom su ili osećaju paniku u situacijama kada za to ne postoje realni razlozi.

Kad panični napad nastupi, preporuka je da se ne bore protiv napada, već da dišu polako i duboko i trude se da se stalno podsećaju sebe da će napad proći, da se fokusiraju na pozitivn emisli i "lepe slike".

Britanka koja pati od čestih napada panike otkrila je jedan jednostavan i brzi trik koji joj uvek pomaže kad se oseća anksiozno, a za koji je čula od svog dečka. 

Evo u čemu je štos... Sve što vam je potrebno jeste kocka leda. Kad osetite da napad "kreće" odmah stavite kocku u usta.Tako ćete prevariti mozak koji neće znati šta ga je snašlo, pa se neće "baviti" nadolazećim osećajem panikeveć osećajem hladnoće na jeziku.

Tagovi