Superzdrava hrana

10 supernamirnica koje održavaju stabilan nivo šećera u krvi

Autor Zora Ćirković

Evo šta bi trebalo često da se nađe na vašem jelovniku, da bi vam nivo šećera u krvi bio stabilan, a vi zdravi i puni energije.

Izvor: Guliver/Getty Images, neirfy/iStockphoto

Termin "supernamirnica" označava hranu za koju je dokazano da ima značajan pozitivan uticaj na zdravlje. I iako nema prave definicije "superhrane",u ovu grupu spadaju namirnice koje su dobri izvori vitamina, minerala, zdravih masti, enzima i antioksidanata.

Ako se takve namirnice redovno koriste u ishrani, mogu da imaju značajnu ulogu i u održavanju nivoa šećera u krvi u zdravim granicama kao i u prevenciji određenih vrsta kancera, kardiovaskularnih bolesti…

WebMD donosi listu 10 supernamirnica koje bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu, jer će vam pomoći da izbegnete drastične oscilacije nivoa šećera u krvi.

Glikemijski indeks hrane (GI)

GI je merna jedinica za brzinu kojom nivo šećera u krvi raste nakon konzumiranja određene hrane. Čista glukoza ima GI 100, a namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks (GI niži od 50) energiju otpuštaju postepeno i umereno.

Tamnozeleno lisnato povrće, kakvo je recimo spanać i kelj, bogato je nutrijentima poput vitamina A, vitamina C i kalcijuma. Naučna istraživanja su pokazala i da korišćenje tamnozelenog lisnatog povrća u ishrani snižava rizik od pojave dijabetesa tipa 2, stanja od kojeg u Srbiji pati oko 700.000 ljudi.

Citrusno voće poput pomorandži ima prirodno nizak glikemijski indeks i bogato je vitaminom C koji podstiče imunitet. Sadrži i folate i kalijum, koji dokazano krvni pritisak održava u zdravim granicama.

Orašasti plodovi i semenke su odličan izvor zdravih masti i vlakana, što znači da štite srce i održavaju stabilan nivo šećera u krvi. Osim toga, bogate su proteinima biljnog porekla, što ih čini odličnim "dodatkom" ovsenim kašama, ili voću koje jedete za užinu tokom dana.

Mahunarke takođe sadrže mnogo vlakana i dobar su izvor biljnih proteina, i nivo šećera u krvi održavaju stabilnim.

Ovsena kaša je još jedan odličan izvor vlakana, a istraživanja su pokazala da ako se redovno jede pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, ali i pomaže osobama obolelim od dijabetesa da dostignu željeni nivo na testu hemoglobina A1C, koji pokazuje prosečan nivo šećera u krvi tokom prethodna dva ili tri meseca.

Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim zrncima, koja nose kiseonik kroz telo. Kad dijabetes nije pod kontrolom, i nivo šećera je visok, šećer u krvi se kombinuje sa hemoglobinom i postale glikoliziran. Prosečan nivo šećera u krvi može se odrediti na osnovu nivoa hemoglobina A1C. Ako je šećer u nekom trenutku bio visok, i on će biti visok.

Avokado je odličan izvor zdravih masti koje su važne za zdravlje srca. Zbog toga su naročito dragocene za osobe koje pate od dijabetesa jer ih to stanje stavlja u grupu visokog rizika kad je reč o kardiovaskularnim problemima. Mononezasićene masti kojima je avokado bogat mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola u krvi, ublažavanju zapaljenskih procesa u organizmu, i održavanju krvnog pritiska u zdravim granicama. Avokado sadrži i značajan udeo vlakana, koja nivo šećera u krvi održavaju stabilnim.

Brokoli je bogat brojnim antioksidantima. Ali, ovo povrće je i odličan izvor vlakana koja su neophodna za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, i sadrži određene fitohemikalije zahvaljujući kojima deluje preventivno i kod određenih tipova kancera.

Paradajz je odličan izvor važnog i moćnog antioksidanta likopena, koji pozitivno utiče na zravlje srca i snižava rizik od pojedinih vrsta raka. Bogat je i vitaminom C, za koji se zna da stabilizuje nivo šećera u krvi, i smanjuje rizik od naglih skokova šećera posle obroka, kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Slatki krompir ima jako visok procenat vlakana, naročito u poređenju sa običnim krompirom. Dobar je izvor biljnih proteina, pa će vas dugo držati sitim, i pomoći vam da nivo šećera u krvi ostane stabilan.

Višnje imaju nizak glikemijski indeks, i moćan su saveznik u borbi protiv zapaljenskih procesa u telu.

Tagovi