Ipak "jači" pol?

Novo naučno otkriće o koroni: Žene brže razvijaju antitijela

Autor mondo.rs

Najnovija saznanja grčkih naučnika.

Izvor: ilustracija, Mondo/Stefan Stojanović

Još na samom početku epidemije je ustanovljeno, a kasniji slučajevi su dodatno potvrdili, da muškarci češće oboljevaju od kovida, kao i da je veći procenat žrtava od ovog smrtonosnog virusa među pripanicima jačeg pola. 

Grčki naučnici su došli do još jednog otkria a koje ide u prilog nježnijem polu.

Možda će vas zanimati

Žene u Grčkoj razvijaju antitijela na korona virus četiri puta brže od muškaraca, pokazalo je nedavno istraživanje na čelu sa infektologom prof. dr Sotirisom Ciodrasom, a koje je danas objavljeno u medijima.

Istraživanje koje je vršeno u periodu od marta do aprila, baziralo se na rezultatima seroloških testova u privatnim i državnim klinikama kako bi se ustanovilo na kojim teritorijama Grčke postoji veći imunitet na kovid.

U studiji je učsestovalo 6.586 ljudi, a rezulati su pokazali da su žene (0,78%) stvarale antitijela četiri puta brže od muškaraca (0,22%).

Najviše slučajeva je ispitano iz oblasti Centralne Makedonije, a nakon toga sa Atike, odnosno oblasti Atine.

Takođe, ustanovljeno je i da je više muškaraca (56%) oboljelo u odnosu na žene (44%) od početka epidemije u ovoj zemlji.

Istraživanje je vodio tim od 18 naučnika iz sedam univerzitetskih klinika na čelu sa, sada već čuvenim prof. dr Sotirisom Ciodrasom koji je u Grčkoj na čelu Kriznog štaba.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.