Ne hladite je!

Greška: Zašto lubenicu nikako ne treba da držite u frižideru

Autor Nataša Petrović

Hladna lubenica nas možda najbolje rashladi, ali evo zašto ne treba da je držite u frižideru!

Izvor: Guliver/Getty Images/NARIN EUNGSUWAT

Mnogi će vam reći da im nema ništa slađe nego da u vrelim ljetnjim danima pojedu hladnu lubenicu, tek izvađenu iz frižidera. Međutim, istraživanje koje je sprovelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da je pogrešno držati lubenicu u frižideru!

Stručnjaci kažu da lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke. S druge strane, kada je držite u frižideru i rashladite je, ovo voće će izgubiti većinu vitamina i hranljivih materija.

Naučnici su otkrili još jednu važnu stvar - lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali samo ako je na sobnoj temperaturi.

Za potrebe ovog istraživanja, naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i pet stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stapen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.

Ali, šta da radite ako ne pojedete cijelu lubenicu, gdje i kako da držite ostatak?

"Treba kupiti lubenice onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa za je ostavite sen ili zimu. Uvijek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasječenu zamrznete, a najviše hranljivih materija gubi se kada je načetu stavimo u frižider", rekla je nutricionistkinja Milka Raičević.

Tagovi