Stil

Kako da se nakon odmora vratite u "normalu"

Autor mondo.rs

Poslušajte savjete stručnjaka

Izvor: Guliver/Getty Images/fizkes

Koliko god voljeli svoje poslove, svi jedva čekamo period godišnjeg odmora. Punjenje baterija i ne razmišljanje o svakodnevici pomažu da preguramo mnoge stresne situacije koje se neminovno dešavaju tokom godine.

Međutim, povratak na radno mjesto, nakon odmora, umije da bude malo težak i stresan, baš zato što smo se u prethodnom periodu opustili.

Loše raspoloženje

Nakon što smo se potpuno opustili, prestali da razmišljamo o buđenju na vrijeme, gužvama u saobraćaju i svakodnevici, povratak na posao, zaista, umije da bude opterećujuć, a povratak u rutinu okidač za loše raspoloženje.

Ovo nezadovoljstvo nekada počne i prije povratka na posao, jer se unaprijed sjetimo nekih stvari koje nam tamo ne prijaju. Da li su to kolege, radna atmosfera, ili nešto treće, opteretimo se i prije nego se vratimo sa odmora.

Velika očekivanja

Naš organizam traži odmor, baš kao što traži vodu, ali nekad imamo prevelika očekivanja.

Sve zavisi šta od odmora želimo i očekujemo. Nekome će biti dovoljno nekoliko dana sna i mira, neko samo želi da promeni ambijent, a neko bi da luduje na žurkama.

Kada se desi da odmor ne ispuni naša očekivanja, nastaje nezadovoljstvo.

Nedostatak finansija

U slučaju da niste mogli da odete na željenu destinaciju, zbog nedostatka finansija, to takođe može biti razlog za nezadovoljstvo. I kada nas tako nešto optereti, može da se desi da ne odmorimo u dovoljnoj mjeri, a onda ne možemo ni biti zadovoljni.

Postoji i druga vrsta problema, a to je kada odemo na željenu destinaciju, ali se istrošimo finansijski, pa se vratimo praznog novčanika.

Savjeti stručnjaka:

Stručnjaci kažu da ne postoji idealan recept za povratak u svakodnevicu, ali možda ovih nekoliko savjeta može da vas usmeri.

1. Da bi povratak u realnost poslije odmora bio lakši, možda bi bilo dobro da započnete sa radom sredinom nedjelje.

2. Iako ljudi vole da iskoriste i posljednji dan za boravak na moru, povratak na radno mjesto, činjenica da još uvijek niste stigli da se raspakujete i da ste umorni od puta i nepripremljeni za posao može da bude prilično stresna. Kombinacija umora, nezadovoljstva i naglog skoka obaveza vjerovatno nije najbolji izbor za početak radne nedjelje.

3. Bez obzira što ste se vratili u svakodnevicu, ostavite malo vremena za sebe, za opuštanje, za stvari koje volite da radite.

4. Iako se vaš ljetni godišnji odmor završio, imajte na umu da vam to nije posljednji odmor i da su to bile tek dvije ili tri nedjelje.

5. Ono što uvijek možete jeste da planirate novi godišnji. Pomisao da ćete ponovno na odmor može da bude vaše svjetlo na kraju tunela.