Otkriveno!

Rešena najveća misterija korona virusa: Zašto više ubija muškarce nego žene

Autor Nataša Petrović

Nova studija pokazala da muški imunološki sistem reaguje na koronavirus različito od ženskog.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Koronavirus više ubija muškarce nego žene jer muški imuni sistem ima niži odgovor T-ćelija, koje uništavaju ćelije zaražene virusom, revolucionarno je otkriće naučnika sa univerziteta Jejl u Americi, objavljeno prošle nedelje u časopisu Nejčer.

Mehanizam zaraze

Naime, neke vrste T-ćelija mogu uništiti ćelije koje su zaražene virusom, dok druge vrste pomažu telu da proizvede antitela koja sprečavaju virus da inficira ćeliju.

Naučnici su izvestili da muškarci imaju niži odgovor T-ćelija nego žene, što je povezano s budućim pogoršanjem bolesti. Ipak, studija je sprovedena na relativno malom uzorku za naučni svet, samo 17 muškaraca i 22 žene, koji su primljeni u bolnicu nakon što su pozitivno testirani na koronavirus.

Sabra Klajn, profesorka molekularne mikrobiologije i imunologije na univerzitetu "Džons Hopkins", kaže da je nova studija pokazala da muški imunološki sistem reaguje na koronavirus različito od ženskog.

"Mislim da ova studija daje uzbudljive tragove u imunološkim reakcijama, koje se razlikuju između muškaraca i žena koji su zaraženi virusom SARS-CoV-2, ali ne govori nam o mehanizmima zbog kojih muškarci dvostruko češće umiru od virusa. Žene s koronavirusom imale su povišen odgovor T-ćelija u poređenju s muškarcima. Kod muškaraca će možda biti potrebno da se pojača reakcija T-ćelija, možda vakcinom, da bismo sprečili pogoršanje bolesti. Sa druge strane, kod žena ćemo možda morati da 'zamutimo' određene reakcije na citokine, odnosno sprečimo citokinsku oluju, koja može nastati prejakim odgovorom T-ćelija tokom infekcije, da bismo sprečili pogoršanje bolesti", rekla je dr Klajn za američke medije.

Klajnova ipak upozorava da postoje i druge biološke razlike između polova, poput genetike ili polnih hormona estrogena i testosterona, koje ovde nisu merene, a oni takođe mogu uticati na to kako bolest napreduje kod muškaraca i žena.

(MONDO/Kurir.rs)