Zanimljivosti

Zadatak iz 1. razreda osnovne zbog kojeg se odrasli BLAMIRAJU: Godinama kruži netom, svi uvijek isto odgovore

Autor Maja Gašić

Već godinama Internetom kruži jedna mozgalica, zapravo školski zadatak iz prvog osnovne, a koji čak i odrasle navede da daju pogrešan odgovor.

Izvor: Shutterstock/Artush/Johan Larson

Ko ima djecu zna koliko školski zadaci, koji naizgled djeluju jednostavno i primjereno uzrastu učenika, zapravo mogu da budu teški i nerješivi čak i za odrasle. Pa se u pomoć se zovu tetke, braća i sestre studenti, prijatelji profesori... Nerijetko se ispostavi da ni oni "učeniji", ne uspjevaju da daju tačan odgovor na nešto što bi dijete trebalo da riješi.

Jedna od takvih zagonetki već godinama kruži mrežama, a reč je o zadataku za učenike prvog razreda. Na ilustraciji se vide dva dečaka koja nose kanistere sa vodom za zalivanje cvijeća.

Pažljivo pogledajte sliku i recite koji od njih dvojice nosi više tečnosti.

Zadatak iz osnovne škole
Izvor: Printscreen

Šta mislite, da li znate tačan odgovor na ovo pitanje?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt

Jeste li sugurni da ste tačno odgovorili? Kliknite na strelicu i rešenje potražite na sledećoj strani...

Na prvi pogled, odgovor na pitanje je jasno - dječak koji na ilustraciji u rukama ima veći kanister, odnosno onaj koji se nalazi lijevo. A sad dobro pogledajte gdje se nalazi cijev za zalivanje... Na oba kanistera, onom većem i onom manjem, cijev je postavljana u istom nivou, što znači da se posuda preko nje neće puniti tečnošću. Zaključak, oba kanistera mogu da prime istu količinu vode. Tako da je jedini tačan odgovor na ovo pitanje da oba dječaka nose istu količinu tečnosti.

Nije nimalo lako kako se čini, zar ne?

(MONDO)