TAJNA UGOSTITELJA

DA LI ZNATE ZAŠTO SE U RESTORANIMA UVIJEK SLUŽI PRVO HLjEB? Tradicija koja se dugo primjenjuje, a malo ko zna RAZLOG!

Autor Dragana Božić

Hljeb prije glavnog jela je uobičajena praksa u restoranima, a da li znate zašto?

Izvor: Shutterstock/Chubykin Arkady

Ugostitelji kriju mnoge tajne kojih nismo ni svjesni. Nakon što je mnogima bio interesantan razlog zbog kojeg se čaša vode služi uz kafu, da li ste ikada pomislili zašto se u restoranima uvijek prvo servira hljeb? Ovo je tradicija koja se dugo primjenjuje, a predstavlja znak gostoprimstva.

Kako gosti ne bi sjedili gladni i gledali kako drugi uživaju u hrani, stavljanje hljeba na sto u pripremi za dolazak obroka čini ih srećnima i sprečava da budu nestrpljivi. Iako su mnogi restorani počeli posebno da naplaćuju hljeb, skoro u svakom od njih važi ova praksa. Osim toga, vlasnici kafana su istorijski služili jedan obrok dnevno, u određeno vrijeme i po određenoj cijeni, tako da je serviranje hljeba prije glavnog jela od mesa, ribe ili druge skuplje hrane pomoglo u smanjenju troškova.

Takođe, suština restorana je da vas namami da što više novca potrošite na hranu. Iza toga stoji trik da vam hljeb otvara apetit, čini vas još gladnijima. Ugljeni hidrati pokreću proizvodnju insulina, a od hljeba nećete biti siti. Tijelo će vam tražiti još hrane, što je idealan trenutak za dobijanje glavnog obroka.

Postoje još neki trikovi restorana. Serviranjem hljeba na sto prije glavnog obroka daje kuvaru više vremena, gosti će na taj način popiti više pića i umiriće one "nervozne" koji žele sve sad i odmah.

(MONDO)