Zanimljivosti

Šta je gorjelo na nebu iznad Balkana? Ipak nije meteor

Autor Željko Svitlica

U nedjelju uveče oko 20 časova na našem nebu snimljen je let užarenog objekta koji je trajao desetak sekundi i više. U prvu ruku činilo se da je riječ o meteoru...

Izvor: 192_rs

Mnogi očevici prijavili su pojavu, a mnogi su je i snimili.

"Svjetleća buktinja vidjela se od sjeverozapada Hrvatske, juga Mađarske, sjevera Srbije, duž istočnih krajeva BiH, niže skroz duž centralne Srbije, zapadne Bugarske, Rumunske, pa sve do Makedonije", objavio je Astronomski magazin koji se detaljnije bavio ovom pojavom.

Naime, oni su doveli u pitanju prvobitnu informaciju da je u pitanju meteor. Kažu da je ipak riječ o nečemu drugom - satelitu ili odbačenom dijelu rakete ili neke druge svemirske letjelice.

"Očevici i mediji koji su prenjeli informaciju pomislili su kako se radi o sjajnom meteoru, bolidu koji se u plavkastim nijansama raspadao na nebu. Pređena ugaona udaljenost i brzina kretanja prema dostupnim video materijalima jasno ukazuju kako je riječ o dezintegraciji objekta stvorenog ljudskom rukom".

O kojem se satelitu, ili dijelu islužene rakete rada nije još poznato.

"Sporo kretanje, dovoljno da ljudi vide pojavu, pokrenu kamere na svojim telefonima i zabilježe nekoliko desetaka sekundi video materijala jasno nam govore kako ovaj neidentifikovani leteći objekat kretao brzinom ne većom od prve kosmičke brzine. Posljedično to znači kako je objekt boravio u Zemljinoj orbiti, dakle stvoren je ljudskom rukom", navode u Astronomskom magazinu.

(MONDO)