Ishrana za zdravlje

Šta je štetnije za zdravlje srca - ulje ili puter?

Autor Dragana Božić

Nekoliko studija ukazale su kako unos zasićenih i trans masti utiče na srce i vijesti nisu dobre!

Izvor: YouTube/ASMRSurge

Osim toga, ako jedete previše soli takođe možete da podignete pritisak i tako uvećate rizik od brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Pitanje koji mnoge buni i oko kog se i mnogi stručnjaci ne slažu jeste šta je zdravije za srčane bolesnike, ulje ili puter? Naravno sve zavisi o kom ulju govorimo... Tako na primjer, uprkos tome što je zdravo, maslinovo ulje nikako ne bi trebalo da se koristi za prženje jer kada se zagrijava na visokim temperaturama ispušta štetne supstance. 

Svako ko boluje od neke bolesti srca zna koliko je neophodno da se vodi računa o ishrani, ali i stresu i lošim navikama poput pušenja i konzumiranja alkohola. Kad je riječ o ishrani, posebno je potrebno obratiti pažnju na to koliko i koje masnoće unosite jer one mogu da podignu holesterol, kao i da li pretjerujete sa začinima, tačnije solju jer ona utiče na skok krvnog pritiska.

Bolesti srca odnose najveći broj života svake godine, a posljednjih godina ovaj problem ne pogađa samo starije, već i mlade koji sve češće oboljevaju od kardiovaskularnih stanja. Zato je neophodno da se prati kvalitet i količina masti koje konzumiramo kako bi se izbjegao rizik od srčanih oboljenja.

Izvor: Shutterstock/Syda Productions

Koje su najbolje vrste masti za srčane bolesnike?

Neke od najboljih vrsta masti za srčane bolesnike su:

  1. omega-3 masne kiseline;
  2. mononezasićene masti biljnog porijekla;
  3. polinezasićene masti biljnog porijekla.

Koje su najgore vrste masti za srce?

Neke od najgorih vrsta masnoća za srčane bolesnike su:

  1. margarin;
  2. palmino ulje;
  3. kokosovo ulje.

Dakle, ulje pobjeđuje u borbi protiv putera kad je riječ o ishrani koja nije pogodna za srčane bolesnike. Međutim, najbolje je napraviti pravi izbor i odlučiti se za biljne izvore ulja koji pogoduju zdravlju srca. Pa tako je preporuka zamijeniti puter maslinovim uljem, a potpuno se odreći margarina, mliječnih proizvoda, pavlaka i majonez.

Kad govorimo o uljima, evo koje vrste su najzdravije:

  1. maslinovo ulje;
  2. suncokretovo ulje;
  3. ulje repice;
  4. ulje avokada;
  5. orahovo ulje;
  6. pirinčano ulje;
  7. bademovo ulje

Kako uključiti ulje u ishranu tako da ne šteti srcu?

Uprkos tome što je zdravo, stručnjaci ne preporučuju korišćenje maslinovog ulja za prženje jer prilikom termičke obrade na visokim temperaturama ispušta štetne supstance. Pregrijavanje može da dovede do oksidacije i oslobađanja karcinogena, slobodnih radikala koji mogu dugoročno da izazovu upalu i aterosklerozu, tako što blokiraju arterije visokim nivoom holesterola.

Osim toga, sljedeći savjeti mogu da pomognu da koristite ulje tako da sačuvate zdravlje srca:

  • Izbjegavajte ponovno zagrijavanje ulja nakon što ga jednom upotrijebite;
  • Izbjegavajte pregrijavanje ulja tokom kuvanja ili se odlučite za sorte sa visokom tačkom zagrijavanja kao što su suncokretovo ili kokosovo ulje;
  • Čuvajte ulje na suvim, hladnim mjestima;
  • Držite ulje dalje od sunčeve svjetlosti;
  • Nemojte pretjerati sa količinom ulja;
  • Obratite pažnju na datume isteka i nemojte ga skladištiti duže od 12 mjeseci.

MONDO

Tagovi