Zdravlje

Ne padajte na fore sa Interneta: Stomatolozi upozoravaju da ne kupujete ove paste za zube

Autor Dragana Božić

AKo želite da sačuvate zube, izbjegavajte da kupujete ili da sami pravite paste za zube!

Izvor: Shuterstock/tTiktok/amarslpl/Screenshot

Redovna higijena zuba može da spriječi razvijanje mnogih bolesti, ali nije samo dovoljno da znate koliko puta dnevno treba ih perete, nego i kako i sa kojom pastom.

Stomatolozi upozoravaju da ne eksperimentišete sa domaćim pastama i da izbjegavate one na biljnoj bazi koje ne sadrže fluor. Po Interentu u posljednje vrijeme kruže recepti koji navodno pomažu pri izbjeljivanju zuba, međutim oni mogu da budu veoma štetni, ali i opasni po zdravlje.

Kombinacija sastojka poput limuna, sode bikarbone, soli i aktivnog ugljamogu da budu zapravo veoma štetni za zube i da dovedu do propratnih zdravstvenih problema. Prema riječima stomatologa Ketrin Meden, sastojak fluorid koji se nalazi u pastama sprečava nastanak karijesa. A već decenijama, naučna istraživanja su pokazala da je fluor bezbijedan i efiksan u prevenciji karijesa.

"Korišćenje limuna, koji je kiseo, ili sode bikarbone i soli, koje su abrazivne, može da skine gleđ sa zuba ili da izazove promjenu boje", objasnila je ona, a zatim dodala da se neki i ne libe da koriste vodonik peroksid koji može da nadraži i dovede do manjih opekotina desni i mekih tkiva u ustima. Za kraj je savjetovala da ljudi prvo porazgovaraju sa svojim stomatologom prije nego što promijene svoju rutinu higijene zuba, posebno kada su u pitanju djeca.

(MONDO)

Tagovi