Zdravlje

OVA JAVNA MJESTA I PREDMETI SU LEGLO ZARAZE! Evo šta treba da uradite

Autor Dragana Božić

Na ovim javnim mjestima ima najviše bakterija i virusa!

Izvor: YouTube/Printscreen/ KindOfRosy

Sezona prehlada i gripa je i dalje u jeku, a bakterije i viruse možemo da zaradimo na svakom koraku, počevši od kvaka na vratima, pa sve do prodavnica. Evo na koja mjesta bi trebalo da obratimo više pažnje:

Bankomati

Bankomati su među najprometnijim predmetima, pogotovo na početku mjeseca kada liježe plata. Nakon podizanja novca malo ko obrati pažnju na pranje ruku, a i u žurbi je to malo teže. Zato je uvijek dobro da sa sobom nosite vlažne maramice ili antibakterijsko sredstvo za pranje ruku. Takođe, izbjegavajte da dodirujte lice prljavim rukama. Pored bankomata i novac umije da bude leglo bakterija. Naučnici su dokazali da virus gripa može zadržati na novcu čak 17 dana.

Jelovnici

Jelovnik u restoranu je prije vas dodirnulo i prelistalo nekoliko ljudi i ostavilo na njemu bakterije. Obično se oni ne dezinfikuju tako često. Zato, sljedeći put kad odete u restoran, ne zaboravite na pranje ruku, prvo naručite, a potom operite ruke.

Kolica

Kolica na točkiće u prodavnicama mogu takođe da budu pune bakterija. Antibakterijske maramice ili sredstvo su najbolje rješenje. Nije loša ideja da prebrišete ručke na kolicima, pogotovo ukoliko imate malu djecu.

(MONDO)

Tagovi