Zdravlje

PRVE SIJEDE MOGU DA SE JAVE I PRIJE TRIDESETE: Starenje nije jedini razlog, evo šta ih ubrzava

Autor Dragana Božić

Evo kada možete da dobijete prve sijede i zbog čega!

Izvor: Shutterstock/Chompuu

Pojava sijedih je uobičajena prirodna pojava koja nastaje u određenim godinama, najčešće poslije tridesetih. Sijede vlasi uglavnom većina povezuje sa starenjem, međutim gubitak pigmenta u vlasima nije isključivo vezana samo za godine.

Sijeda kosa može da se pojavi i u dvadesetim, pa čak i ranije kod nekih... Kako je dr Kirtli Parker Džouns navela i neke autoimune bolesti mogu da prouzrokuju pojavu prijevremenih sijedih. Stres, genetika, konzumiranje alkohola ili duhanski dim isto tako imaju veliku ulogu u ovom procesu.

Ali, kada možete da očekujemo prve sijede? Odgovor zavisi od nekoliko faktora, što uključuje i neke navike. Ta pojava u velikoj mjeri zavisi od vaših gena. Istraživanja pokazuju da kada napunite 30 godina, šanse da će se pojaviti prve sijede se povećavaju za 10 do 20 posto na svakih 10 godina. Ali, starenje nije jedini razlog!

"Hemikalije koje mogu da se nađu u bojama za kosu ili proizvodima za ravnanje kose mogu da oštetete vlakna dlake i tako povećaju šansu za pojavu sijedih", navodi Nilam Vaši, stručnjak za kosu.

Oksidativni stres isto može biti uzrok preranom starenju kose, manjak nutrijenata, upalni procesi i određeni lijekovi, navode stručnjaci. Bez obzira na rasu i pol, oko 23 posto ljudi će kad napune 50 godina imati sijede dlake u kosi. Takođe i stres igra veliku ulogu u tome!

Jedna studija pokazala je da se kod ispitanika koji su primijetili pojavu sijedih tokom stresnih životnih situacija, taj proces zaustavio onda kada su promijenili svoje navike i razmišljanja. Tačnije, dlaki se vratila stara boja nakon par sedmica odmora i perioda bez stresa.

Prevencija dakle uključuje izbjegavanje stresnih situacija i uravnoteženu prehranu. Ako želite učiniti sve što možete, prestanite na prvom mjestu sa pušenjem, ukoliko ste pušač, jer opšte je poznato da duhanski dim ubrzava starenje. Od namirnica birajte proteine, cink, gvožđe i vitamin B12, ako želite da zaustavite i usporite starenje kose. Takođe, smanjite unos alkohola i kosu zaštitite od sunca, savjetuju stručnjaci.

(MONDO)

Tagovi