Pretjerano konzumiranje napitaka zaslađenih šećerom povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tip 2.
Nova studija sa Univerziteta Harvard objavljena u "British Medical Journal" pokazala je da pretjerano konzumiranje napitaka zaslađenih šećerom povećava rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, kao i obolevanja od dijabetesa tipa 2.
U međuvremenu, utvrđeno je da pića kao što su kafa, čaj, mlijeko sa niskim sadržajem masti i voda imaju pozitivan uticaj na zdravlje.
Istraživači sa Harvarda želeli su da ispitaju kako konzumiranje raznih napitaka utiče na pacijente sa dijabetesom tipa 2. Oni su analizirali zdravstvene podatke od 9.252 žene i 3.519 muškaraca u prosjeku od 18,5 godina. Svim učesnicima je dijagnostikovan dijabetes tipa 2 na početku ili tokom studije. Učesnici su svake dvije do četiri godine sami izveštavali o tome koliko često konzumiraju gazirane napitke, veštački zaslađena pića, voćne sokove, kafu, čaj, kravlje mlijeko sa niskim procentom masti, punomasno kravlje mlijeko i običnu vodu.
Rezultati su pokazali da su oni koji su redovno uzimali gazirane napitke imali veći rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, kao i drugim oboljenjima koje nisu povezane sa srcem. Međutim, ovaj rizik je smanjen kod onih koji su redovno pili pića kao što su kafa, čaj, malomasno kravlje mlijeko i/ili vodu.
"Pića su važna komponenta naše ishrane, a kvalitet može veoma da varira", rekao je glavni autor studije, Ki Sun, vanredni profesor na Odeljenju za ishranu i epidemiologiju. Dodao je da ako se jedna doza gaziranog pića zamijeni nezaslađenim kafom, to može umnoge da smanji ovaj rizik od fatalnog ishoda kradiovaslularnoh bolesti, čak za 20 odsto.
(MONDO)