Zdravlje

Najeli ste se bijelog luka? Evo ako se brzo riješiti lošeg zadaha

Autor Željko Svitlica

Oko 30 procenata odraslih pati od stalnog lošeg zadaha u nekom trenutku svog života. Loš zadah nije samo neugodan, on ponekad može biti i znak ozbiljnog zdravstvenog problema – iako u većini slučajeva nije.

Izvor: Shutterstock

Neprijatan zadah nastaje usled nakupljanja bakterija u ustima. Iako vam određene namirnice poput bijelog ili crnog luka mogu ponekad izazvati privremeni loš zadah, one obično nisu uzrok hroničnog lošeg zadaha.

S druge strane, redovno pojavljivanje lošeg zadaha je zapravo posljedica faktora kao što su pretjerani rast kandide u vašem tijelu.

Uobičajena zabluda o lošem zadahu je da potiče iz crijeva ili želuca. Loš zadah potiče iz zadnjeg dijela jezika, grla, krajnika, zuba i desni, prenosi portal draxe.com. U navedenim područjima se nalaze prirodne bakterije koje mogu da ispuštaju jedinjenja koja sadrže sumpor, što dovodi do lošeg zadaha.

U slučaju bolesti desni (poznate i kao parodontalna bolest, koja je infekcija desni i zuba), loš zadah je uobičajen jer se bakterije razmnožavaju ispod površine desni gdje izazivaju upalu i oslobađaju jedinjenja sumpora.

Čestice hrane zaglavljene u zubima i usnoj duplji takođe mogu izazvati neprijatan miris. Privremeni loš zadah obično je uzrokovan bakterijama i jedinjenjima koja se nalaze u određenoj hrani ali se povlače u roku od 24 sata nakon što se hrana potpuno probavi.

Takođe, možete da se probudite sa lošim „jutarnjim zadahom“ jer su se bakterije „osušile“ preko noći i zbog toga reaguju povećanom aktivnošću.

Namirnice koje treba izbjegavati i koje mogu izazvati loš zadah

Luk — riječ je o najproblematičnijoj namirnici kada govorimo o lošem zadahu. I dok je luk (i bijeli i crni) veoma zdrav, ako idete na važan događaj i želite da izbjegnete loš zadah, izbjegavajte ga.

Pržena hrana ili druga hrana sa visokim sadržajem trans-masti — ovoj hrani je potrebno mnogo vremena da prođe kroz probavni sistem, što dovodi do halitoze.

Šećer — poznato je da lako dovodi do karijesa i bolesti desni, doprinoseći halitozi.

Ljepljiva hrana — izbjegavajte karamele ili druge vrste „ljepljive“ hrane koja se može nahvatati za zube i izazvati karijes.

Zaslađena pića — slatka pića oblažu zube šećerom, a mnogi od nas ne pomišljaju da peru zube nakon što ih konzumiraju.

Prirodni lijekovi za borbu protiv neprijatnog zadaha

Prvo i najvažnije, obavezno perete zube pastom za zube dva puta dnevno, a idealno je da koristite i konac svakog jutra i večeri. Struganje jezika takođe može biti od pomoći za uklanjanje bakterija iz usta.

Posjetite zubara svakih šest mjeseci i obavezno tretirajte karijes, pukotine na zubima i rješavajte probleme sa starim plombama ili zubnim krunicama koje mogu da skladište bakterije koje izazivaju smrad.

Stomatolog Vam može preporučiti tretmane koji će vam pomoći da se rešite lošeg zadaha, kao što su struganje jezika i tehnika temeljnog čišćenja desni.

Važno je i da pijete dovoljno vode, najmanje osam čaša dnevno, kako biste „isprali“ toksine iz organizma.

Zeleni čaj takođe može pomoći u smanjenju lošeg zadaha zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antimikrobnim efektima, pa se ne libite da se opustite uz šoljicu ovog čaja kad Vam se pruži prilika.

Uvjerite se da konzumirate dovoljno zdravih masti – kao što su ulja poput organskog, djevičanskog kokosovog ulja ili maslinovog ulja. Orašasti plodovi, sjemenke, avokado, jaja, zreli sirevi, riba i meso takođe mogu da obezbjede zdrave masti.

Kokosovo ulje sadrži specifične vrste masnih kiselina koje se nazivaju masne kiseline srednjeg lanca, uključujući laurinsku kiselinu, kaprinsku kiselinu i kaprilnu kiselinu. Oni su po prirodi antimikrobni i podržavaju zdravlje zuba i crijeva. 

Studije su otkrile da ulje mente koje se koristi za oralno ispiranje može pomoći u smanjenju halitoze. Sredstvo za ispiranje usta sa uljem nane smatra se bezbjednom formulacijom bez ikakvih neželjenih efekata koja je korisna u borbi protiv bakterija koje izazivaju loš zadah.

Nezaobilazni peršun i nana

Peršun i nana su prirodni osveživači daha i možete ih grickati kao svježe. Ako pravite sok od povrća kod kuće, pokušajte da koristite sastojke kao što su peršun, nana i zeleno lisnato povrće kao što su kelj, spanać i blitva.

Takođe je uobičajeno u određenim kulturama žvakati sjemenke komorača posle obroka kako bi se pomoglo varenju i eliminisao loš zadah. Neka ulja koja se nalaze u komoraču pomažu u stimulisanju lučenja probavnih sokova.

Limun i voda takođe mogu igrati važnu ulogu u otklanjanju lošeg zadaha. Pokazalo se da limunov sok ima fitokemijske, antimikrobne i antioksidativne aktivnosti koje mogu pomoći u ubijanju bakterija i gljivica, kao i smanjenju upale u ustima.

Možete sisati krišku limuna ili iscijediti svjež limun u čašu vode i iskoristiti sve prednosti vode sa limunom. Ova tehnika je posebno efikasna kada je u pitanju suzbijanje neprijatnog zadaha od bijelog luka.

Ako ne možete da uradite bilo šta od ovoga, jednostavno stavite kap limunovog soka na vrh jezika. Limun će stimulisati proizvodnju pljuvačke koja će pomoći u borbi protiv lošeg zadaha.

Kokosovo ulje i vodice za ispiranje usne duplje

Mućkanje kokosovog ulja u ustima može se koristiti protiv simptoma suvih usta, uključujući loš zadah i karijes. Brojne studije pokazuju da ova praksa može poboljšava opšte oralno zdravlje i smanjuje mikroorganizme koji uzrokuju loš zadah.

Jedan od najčešćih načina na koji ljudi pokušavaju da se izbore sa lošim zadahom je upotreba vodice za ispiranje usta ili žvakaće gume. Međutim, većina tečnosti za ispiranje usta i žvaka sadrži alkohol, vještačke zaslađivače, boje i mnoge druge sastojke kojima potrošači treba da priđu sa oprezom.

(RTS)

Tagovi