Naizgled zdrave opcije za doručak, ali loš izbor za osobe koje pate od visokog holesterola, ističe nutricionistkinja.
Ako imate visok holesterol, onda vam je najvjerovatnije neko, makar jednom u životu, savjetovao da ne jedete jaja. Kao rezultat toga, možda ste bili skloniju izboru lošeg doručka, a da toga niste bili ni svjesni, kaže nutricionistkinja Džen Volpol. Ona dodaje da su mnogi ljudi prilično zbunjeni kada je kontrola visokog holesterola u pitanju, a naročito kada se govori o doručku.
Opcije poput granole, različitih vrsta kaša sa medom ili energetskih pločica, djeluju sasvim u redu, ali nisu ako imate visok holesterol. Prema riječima nutricionistkinje, sva tri obroka su puna ugljenih hidrata koji se brzo razgrađuju u glukozi i uzrokuju skokove šećera u krvi. Na taj način se oslobađa insulin koji podstiče proizvodnju gustih čestica lošeg LDL holesterola.
"Umjesto navedenih, birajte opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, tj. dobar kolesterol i potencijalno smanjuju LDL kolesterol. Sjemenke lososa, avokada, oraha i čia sjajni su izbori. Suprotno starim vjerovanjima, jaja su takođe dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine i holin, hranjivu stvar koja podržava zdrav prenos holesterola", zaključuje nutricionistkinja.
Postoji veliki broj namirnica koje pomažu da se masnoće smanje, a naučnici su izdvojili tri koje imaju najjači efekat. To su pasulj, patlidžan i artičoka. Vlakna, proteini, hlorogenske i folne kiseline, ogromna količina korisnih minerala u sastavu ovih namirnica pomaže da se smanji nivo ukupnog holesterola u plazmi i snizi količina lipoproteina niske gustine.
(MONDO)