Zdravlje

Riječ nutricioniste: Ko smije, a ko ne smije da posti?

Autor Dušan Volaš

Počeo je Vaskršnji post koji će trajati sedam sedmica. To je inače najduži post u toku godine, pa su izbor i način ishrane veoma važni za naše zdravlje tokom ovog perioda, zbog drugačijeg režima ishrane.

Izvor: Soloviova Liudmyla/Shutterstock.com

Ne treba zaboraviti da su virusi još u svom najjačem zamahu i da je organizmu neophodna hrana koja će mu obezbijediti jak imunitet, sa dosta vitamina, prije svega vitamina C. Kako sačuvati dobro zdravlje i imuni sistem tokom posta, objasnila je nutricionista Marija Rapajić.

Istakla je da iz ugla medicine ne bi trebalo da poste pacijenti koji imaju dijabetes melitus, kardiovaskularni pacijenti i pacijenti koji imaju insuficijenciju bubrega.

Post se preporučuje kod gihta, jer se umanjuje količina proteina po kilogramu tjelesne mase. Potrebno je potražiti savjet ljekara kako bi ishrana bila izbalansirana, naročito kod pacijenata sa insuficijencijom bubrega.

Na koji način treba postiti

"Unapred treba da pripremimo obroke za tri-četiri dana i oni treba da budu izbalansirani. Treba da imamo žitarice od punog zrna, tonus hljeb, sjeme bundeve i lana, izbalansirano povrće. Treba izbjeći kuvanje graška i šargarepe. Ovaj post je jako strog jer se posti na vodi. Gladni smo jer smo naučili na masti i proteine i to je nešto što nam drži sitost. Zbog toga je važno napraviti humus, biljni protein, koji ćemo začiniti bijelim lukom, orašastim plodovima, maslinovim uljem. U ovom postu nije dozvoljena riba", rekla je nutricionista.

Post nije dijeta

"Treba da postimo da bismo očistili svoje misli i, ako smo religiozni, i da se suzdržavamo od nedjela. Za detoks postoje drugi načini", rekla je nutricionista.

Blagodati posta

"Pozitivni efekti posta vide se poslije treće nedjelje, u duši smo smireni, očistili smo organizam od nezdrave hrane. U postu možemo da se ugojimo i povećamo trigliceride i holesterol, jer ne stignemo da pripremimo hranu unaprijed. Onda svratimo do pekare i unesemo transmasti i nezasićene masne kiseline se nagomilavaju na krvne sudove, a to je problem.

Ako se pridržavamo pravilnog režima, ujutru žitarice, po podne povrće, voće kao užina i humus u toku dana, poslije tri nedjelje rezultat je vidljiv", naglasila je nutricionista Marija Rapajić.

(RTS)