Psihologija

PSIHOLOŠKI TRIK KOJI POMAŽE DA SE ZDRAVO HRANITE: Prije odlaska u kupovinu uradite jednu stvar, štedi novac

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte trik kako da kupujete zdravije namirnice.

Izvor: YouTube/JackValeFilms

Da li želite manje da potrošite novca, a pritom da budete fit? Nauka ima odgovorna ovo pitanje. U većini slučajeva mnogi ljudi se hrane nezdravo jer radije kupuju i nezdrave namirnice poput industrijskih grickalica, gaziranih pića i slično. Istraživanje je pokazalo da možemo da se odupremo kupovini nezdrave hrane, ako prije odlaska u prodavnicu učinimo sljedeću stvar, piše Inside Science.  

Kupci koji jedu zdrave grickalice prije nego što se odu u svoju omiljenu prodavnicu ili supermarket, biraju zdravije namirnice kada se nađu između polica. Ovo je zaključak studije sprovedene od strane dr Anera Tala iz "Food and Brand Laba", piše naučni časopis "Psihology & Marketing".

Ispitanici su bili podijeljeni u tri grupe: jedni su prije odlaska u kupovinu pojeli krišku jabuke, drugi keks, a treći su išli praznog želuca. Istraživači su otkrili da su oni koji su jeli jabuke kupili 28 odsto više povrća i voća od onih koji su grickali keks, i za 25 odsto više od onih koji nisu pojeli ništa, prenosi Večernji.

Do sličnih rezultata došli su i istraživači iz jedne druge studije koji su kupcima pre odlaska u trgovinu dali čašu čokoladnog mlijeka. Jednoj grupi su rekli da je u pitanju zdravo mlijeko, a drugoj da je reč o čokoladnom napitku. Oni koji su mislili da su pili nešto zdravo, odabirali su i zdravije namirnice u prodavnici.

"Štagod vas vodi prema zdravijem razmišljanju bez obzira da li je reč o zdravoj hrani ili nečemu drugom, može da utiče i na vaše odluke prilikom kupovine", zaključio je dr Tal. 

 (MONDO)

Tagovi