Zvijezde i tračevi

Ima milijarde, ali ne i zdravlje: Za muku Džefa Bezosa lijekovi malo mogu da pomognu

Autor Dušan Volaš

Džef Bezos se godinama pati sa ptozom - na desnom oku, kapak mu pada i lijekovi ne mogu trajno da pomognu.

Izvor: Profimeda

Osnivač Amazona Džef Bezos je postigao neverovatne stvari u životu. Ne samo da je sagradio ogromnu kompaniju sa velikim profitom, već je uspio i da je vrati sa praga bankrotstva i pretvori u milijardersko carstvo.

Džef polaže i mnogo pažnje na zdrav život - uživa u mediteranskoj ishrani, a za doručak mu služe hobotnicu sa krompirom, jogurtom i bijelim lukom.

"Ukrao" je ličnog trenera Tomu Kruzu i svojoj verenici Lorin Sančez i sa slavnim Vesom Okersonom sad vežba toliko redovno i snažno da je formirao figuru na kojoj mu i momci zavide. Sad redovno spava minimum osam sati umjesto četiri sata dnevno i to mu je, kako kaže, promijenilo život.

Međutim, sa jednim medicinskim problemom nikako da se izbori, a to je ptoza. Na desnom oku Džefu Bezosu pada kapak i zbog toga mu oči izgledaju nejednake.

Ovo stanje može i da ograniči vid, pa i da ga potpuno blokira, može i da zahvati oba oka ili da bude na jednom teže, a na drugom lakše.

Spušteni kapak ili "lenjo oko", kako se još ponekad zove, nastaje kao posljedica umora, trljanja oka, ali i nekih patoloških stanja - mijastenije gravis, moždanog udara, tumora.

Ptoza oka može da se leči specijalnim kapima, ali one ne djeluju u svim slučajevima. Kod Bezosa se primjećuje da mu se stanje ponekad popravi, ali se opet kasnije pogorša.

Za liječenje se ponekad preporučuje i operativni zahvat, ali ni on nije bez posljedica, pa uspješni milijarder očito još ne želi da se podvrgne ovom zahvatu. Pročitajte i od koje bolesti pati jedna od najpopularnijih mlađih glumica Kirsten Danst.