Pravi izbor

Testirali smo Asus Zenfone 9: Živio kralj kompaktnih telefona!

Autor Dušan Volaš

Volite kompaktne telefone? Volite flagship telefone? Asus Zenfone 9 je pravi izbor za vas.

Izvor: SMARTLife

Teško je objasniti poziciju kompanije ASUS na tržištu pametnih telefona. U jednu ruku skoro da nema osobe koja nije čula za njihov širok spektar proizvoda, kojih zaista ima mnogo - od najobičnijih perifernih uređaja do komponenti računara, laptopova, rutera, pa čak i servera. U drugu ruku, mobilna divizija ove kompanije kao da leti ispod radara mnogih korisnika, a ako je suditi po uređajima koje već nekoliko godina izbacuju na tržište, zaista nema razloga za to.

Ovo nije slučaj kada su u pitanju telefoni namijenjeni gejmerima - naprotiv, sinonim za gejming Android uređaj je ASUS ROG Phone, koji svojom estetikom bukvalno vrišti "ovo je telefon pravog gejmera", a svojim performansama je redovno na vrhu top lista sintetičkih testova. Zašto onda Zenfone serija nije prisutna u mislima velikog broja kupaca će bar još neko vreme ostati jedna od onih misterija na koje nažalost malo ko zna pravi odgovor.

ASUS je 2019. godine napravio veliki zaokret u svojoj politici izbacivanja telefona na tržište - početak te godine predstavlja kraj za njihove uređaje srednje i niže klase, odnosno jednu novu eru i fokus na flagship Zenfone i ROG Phone linije pametnih telefona, što smatramo da je bio pun pogodak. Ne samo da se dizajn ovih uređaja poboljšao, već su se svojim rješenjima isticali među snažnom konkurencijom. Najbolji primer toga jeste Zenfone 6, uređaj koji je donio jedno od najboljih rješenja ekrana bez notch-a ili izreza kamere, a na čijem dizajnu se zasnivao ne samo njegov nasljednik, Zenfone 7 Pro, koji je kvalitetom svoje kamere uspio da osvoji srca mnogih i pobijedi u famoznom "slijepom" testu Markeza Braunlija, već i Zenfone 8 Flip, koji je lansiran 12. maja 2021.

Ipak, tog 12. maja, zvezda premijere nije bio Zenfone 8 Flip, već običan Zenfone 8 - jedini flagship Android uređaj sa dijagonalom ekrana manjom od 6 inča. Nažalost, iako je zapao za oko mnogim ljubiteljima kompaktnih telefona, imao je veoma snažnu konkurenciju u iPhone 12 Mini uređaju, a nije pomoglo ni to što su i ptice na grani znale da će Apple ukinuti svoju Mini seriju, odnosno da će nekoliko meseci kasnije stići iPhone 13 Mini, koji je trebao da "ispegla" sve nedostatke svog prethodnika.

Potencijal je bio očigledan, te nikog ne treba da čudi da je kompanija ASUS ove godine uložila sav svoj napor u razvoj Zenfone 9, nasljednika koji će moći ne samo da osvoji Android tržište kompaktnih telefona, već i da uđe u koštac sa najboljim kompaktnim telefonom iz suprotnog tabora. ASUS nam je na test poslao ovaj uređaj kako bi to testirali, a naše utiske možete pročitati u nastavku.

ASUS Zenfone 9
Izvor: ASUS

Potpuno novi dizajn

Kao što smo već rekli, ASUS je tri godine na tržište izbacivao uređaje sličnog dizajna, a bez obzira na to koliki je potencijal imao Zenfone 8, dizajn ovog uređaja je bio previše siguran i već viđen, pa je bilo teško prepoznati ga na prvu loptu. Ova konstatacija ne samo da ne pije vodu kada je Zenfone 9 u pitanju, već smatramo da je kompanija na pravi način sebe distancirala od konkurencije i učinila svoj uređaj veoma prepoznatljivim.

Kada smo prvi put uzeli telefon u ruke, odmah nam je bilo jasno da je u pitanju sasvim drugačiji uređaj. Prije svega, telefon je veoma lagan (169 g), a sa svojim dimenzijama od 145,6 x 68,1 x 9,1 mm i ravnim aluminijumskim ivicama veoma sigurno i udobno leži u ruci.
Ovaj utisak je samo pojačan izborom poleđine koju je kompanija implementirala - ne samo da je blago izdignuta iznad ivica telefona, što bolje navodi prste da obuhvate uređaj, već koristi veoma interesantan izbor materijala - mat plastiku sa teksturom koja pod prstima deluje nalik papiru i čini da telefon odaje utisak kao da ne može da isklizne iz ruke. Iako nam se sviđa odabir materijala, ne možemo reći da mu crna boja u potpunosti odgovara, jer je naš primjerak na momente umio da izgleda prljavo - nešto što nije prisutno kod modela u crvenoj, plavoj i bijeloj boji.

Kada već govorimo o poleđini, na njoj se nalaze dva ostrva opasana aluminijumskim prstenovima koja skladište glavnu i ultraširokougaonu kameru ovog uređaja. Iako su istog prečnika, ostrvo gornje kamere je blago izbačenije, a o njihovom kvalitetu ćemo se baviti u daljem tekstu.

Iako je jasno odakle dizajnerima ideja za ravne ivice uređaja, zaista moramo da pohvalimo način na koji je ASUS razbio monotoniju. Na vrhu uređaja, osim rupice mikrofona postoji, vjerovali ili ne, ulaz za slušalice, a upravo tu, kao i sa desne strane uređaja, kod dugmeta za paljenje i gašenje, ivice dobijaju blagi produžetak koji prati zakrivljenost poleđine. Sa te desne strane se nalaze i tasteri za kontrolu jačine zvuka, lijeva strana je potpuno "čista", a na dnu se nalazi držač SIM kartice, rupica za mikrofon, USB-C port i zvučnik.

Sam uređaj poseduje IP68 sertifikat zaštite od vode i prašine, a displej od ogrebotina i lomova štiti Gorilla Glass Victus. Simetriju okvira ekrana narušava donja strana, ali ništa drastično i ništa što bi narušilo utisak o samom telefonu.

Ipak, iako je naš utisak o dizajnu veoma pozitivan, moramo da izdvojimo dve sitne mane. Prva je da Zenfone 9 ne podržava eSIM. U vrijeme kada Apple u potpunosti pravi tranziciju na eSIM, nema razloga da ova tehnologija izostane sa flagship uređaja. Druga se odnosi na dugme za paljenje i gašenje uređaja. Prije svega, važno je istaći da se ono nalazi na idealnom mjestu i da skener otiska prsta radi zaista dobro. Nažalost, ivice ovog dugmeta su prilično oštre, pa smo za vrijeme testiranja dva puta morali da čistimo ostatke kože koji su se nakupljali oko istog.

Mali, ali odličan ekran i 2 godine softverskih nadogradnji

Zenfone 9 krasi AMOLED ekran izuzetno tačnih boja, što smo i očekivali, jer ASUS tvrdi da je tačnost, odnosno Delta E manja od 1. Displej je dijagonale 5,9 inča i rezolucije 2.400 x 1.080 piksela, a to znači da je ovo jedan od najoštrijih FHD+ ekrana na tržištu, što je i bilo vidljivo u našem testiranju.

Odnos stranica ovog ekrana je 20:9, pa je pogodniji gledanju filmova nego standardnog YouTube sadržaja. Ipak, na kupcima je odluka da li će zbog dimenzija displeja moći da uživaju u gledanju striming servisa, kao što su Netflix, Disney+ i HBO Max. Za one koji nemaju taj problem, itekako će značiti podrška za prikaz HDR10 i HDR10+ sadržaja.

Ono što nikog neće namučiti jeste vidljivost ekrana u najzahtevnijim uslovima. Bez obzira da li smo se nalazili unutra ili napolju, prikazani sadržaj je ostao vidljiv, a boje su u velikoj mjeri zadržavale svoj kvalitet zahvaljujući osvjetljenju do 1.100 nita. Takođe, ekran je spuštao svoju osvijetljenost na prijatan nivo, pa nismo imali problema pri korišćenju u tamnim prostorijama.

Zenfone 9 nam je ponudio četiri opcije brzine osvježavanja ekrana - Auto, 120 Hz, 90 Hz i 60 Hz. Naravno, za potrebe testiranja obavezno biramo najveću brzinu, pa smo druge režime potpuno ignorisali. Nemamo šta da zamjerimo najnovijem ASUS telefonu kada je fluidnost u pitanju - nismo primijetili padove, štucanja i druge probleme, a registrovanje dodira koje se vrši 240 puta u sekundi je verno ispratilo sva naša kretanja kroz korisnički interfejs. Ukoliko bi morali da kažemo nešto negativno, neka to bude da nema potrebe da telefon u status bar-u prikazuje ikonicu brzine osvježavanja, pogotovo ako smo je sami izabrali u podešavanjima.

Zvuk koji ovaj uređaj proizvodi nas je veoma iznenadio. U prošlosti je "tanak" zvuk bio sinonim za kompaktne telefone, ali to ovde nije bio slučaj - Zenfone 9 zvuči kao mnogo veći uređaj nego što jeste. Dvostruki zvučnici, jedan na dnu i jedan u slušalici, su veoma glasni i jasni, a bas je bio na zadovoljavajućem nivou. Ipak, ono što nam se nije svidjelo jeste da je bas vibrirao poleđinu, što nam je pod prstima djelovalo kao da je telefon šupalj.

Telefon pokreće ZenUI 9 korisnički interfejs zasnovan na Android 12 operativnom sistemu. Veoma je sličan stock Android-u, ali nudi pregršt dodatnih opcija. ASUS obećava da će Zenfone 9 dobiti dvije nove verzije operativnog sistema, kao i dodatne dvije godine sigurnosnih zakrpa. Ne možemo reći da smo oduševljeni ovom odlukom, pogotovo kada Samsung i Xiaomi nude više, ali nismo ni razočarani.

Kada su unaprijed instalirane aplikacije u pitanju, ASUS je svakako bolji po tom pitanju od mnogih drugih kompanija. Prvi prvom paljenju uređaja nas je sačekalo 29 instaliranih aplikacija, a među njima su se našli Facebook, Instagram, Messenger i Netflix.

Izvor: SMARTLife

Veličina nije bitna

Iako ASUS prethodnih godina nije bio konstantan u datumima lansiranja novih uređaja, odluka da ove godine to učini u septembru dobija našu punu podršku, jer se čekanje isplatilo. Ako se osvrnemo na čipsete koje smo imali priliku da vidimo prethodne i početkom ove godine, utisak je da je kompanija Qualcomm podbacila, pogotovo kada je u pitanju efikasnost i termalni dizajn ovih procesora. Shvatamo da je najveći problem bio u proizvodnom procesu kompanije Samsung, ali Qualcomm snosi svu krivicu za ovaj odabir - Snapdragon 888 je pod opterećenjem padao na performanse svog prethodnika, a Snapdragon 8 Gen 1 se toliko grejao da su se neki uređaji, poput Xiaomi 12 serije, restartovali, kako ne bi došlo do oštećenja.

Ipak, Qualcomm je rešio da ispravi ovu grešku i pređe na proizvodni proces kompanije TSMC od 4 nm i donese osmojezgarni Snapdragon 8+ Gen 1 čipset, koji je pokreće Zenfone 9, čije glavno jezgro je Cortex-X2 (3,19 GHz), a tu su i tri Cortex-A710 (2,75 GHz), kao i četiri Cortex-A510 (1,80 GHz) jezgra.

O snazi i performansama ovog čipseta je već bilo dosta riječi, pa ništa nije moglo da nas iznenadi. Ono što nas jeste iznenadilo jeste u kojoj mjeri je ASUS uspeo da iskoristi njegove potencijale. Nema potrebe da se zadržavamo na svakodnevnim performansama - sve je super i ništa ne fali - mi smo željeli da vidimo gdje su njegovi limiti i kako će se najzahtevniji zadaci odraziti na sam uređaj.

Kako bi iskoristio maksimum ovog čipseta, ASUS je puno truda uložio u njegovo hlađenje. Zenfone 9 koristi više nego duplo veću površinu za rashlađivanje u odnosu na prethodnika, pa je telefon ne samo mogao da dostigne performanse nesvakidašnje za kompaktne uređaje, već i da se ravnopravno nosi sa većim uređajima. Naravno, ovo ne znači da se telefon nije zagriavao u najtežim zadacima, zaista jeste, ali uspeijvao je da održi svoje performanse izuzetno dugo. Ovo se posebno može vidjeti u sintetičkim testovima, a njihove rezultate možete vidjeti u galeriji ispod:

Ne postoji igra na Google Play prodavnici koju Zenfone 9 ne može da komforno potjera sa maksimalnim detaljima i uspješno održi 60 kadrova u sekundi. Zbog tog razloga smo morali da pribjegnemo još težem testu - emulaciji. Naravno, mnogi uređaji srednje klase mogu da bez problema pokrenu neke igre u emulatorima, ali ono što ne mogu jeste da dosegnu ogromne rezolucije. U galeriji ispod možete vidjeti koje su najveće rezolucije (u odnosu na originalnu konzolu) na kojima je Zenfone 9 mogao da pokreće igre u punoj brzini:

Što se tiče autonomije, Zenfone 9 posjeduje bateriju kapaciteta 4.300 mAh, što je 300 mAh više u odnosu na prošlogodišnji model. Energetski efikasan čip i veći kapacitet su omogućili ovom uređaju da se pokaže više nego solidno u svojoj autonomiji, jer smo bez problema mogli da ga aktivno koristimo 8 sati, prije nego što smo morali da ga dopunimo. Naravno, naše svakodnevno korišćenje je veoma subjektivno, ali smatramo da velika većina kupaca neće imati problema da nakon jednog punjenja izgura dva puna dana. Ispod možete videti kako se telefon pokazao na PCMark testu baterije:

Izvor: SMARTLife

Nismo previše očekivali od punjenja, pogotovo jer ASUS nema istoriju implementacije bežičnog punjenja, koje je i ovaj put izostalo. Ipak, ono što nije izostalo jeste punjač od 30 W u kutiji samog telefona, pomoću kojeg se uređaj punio od 0% do 100% za oko 80 minuta, što je zadovoljavajuće vrijeme, ali daleko od impresivnog.

Više nego dobre kamere i odlična stabilizacija

Baš kao i prethodne godine, ASUS se opredijelio za sistem sa dve kamere, odnosno sa širokougaonom i ultraširokougaonom. Glavi kamera je Sony IMX766 senzor od 50 MP (f/1.9, 1/1,56 inča i veličine piksela od 1 µm), a posebno nam je drago da kompanija nije podlegla trendu dodavanja nekvalitetnih sekundarnih kamera, već je upotrebila IMX363 senzor od 12 MP (f/2.2, 1/2,55 inča, 1,4 veličine piksela) za ultraširokougaone fotografije.

U uslovima sa dobrim osvjetljenjem, kamere su se očekivano pokazale odlično. Nezavisno od naše mete, slike su bile pune detalja, živahnih boja i odličnog dinamičkog opsega, a autofokus glavne kamere je brzo i pouzdano pronalazio svoj cilj i uspevao da ga zadrži u fokusu. Drago nam je i da sočiva nisu izazivala odsjaj kakav smo imali priliku da vidimo na nekim uređajima, pa je malo šta moglo da nam pokvari sliku.

U noćnim uslovima, redovno smo prepuštali da telefon automatski detektuje nivo osvjetljenja i odluči da li da koristi Night mode, jer je to način na koji će velika većina korisnika upotrebljavati kameru. Uglavnom smo zadovoljni kako je to činio, a na fotografije ovog režima nismo morali da čekamo više od par sekundi. Glavna kamera je zadržavala dosta detalja i prilično vernu boju, što se ne može reći za ultraširokougaonu kameru. Ne možemo reći ni da je svaka fotografija bila idealna, pogotovo kada bi telefon promašio u svojoj procjeni režima, ali daleko od toga da smo razočarani.

Kada je snimanje video zapisa u pitanju, obe kamere podržavaju snimanje 4K 30 fps videa, a glavna kamera ide tri koraka dalje, pa osim snimanja 4K 60 fps i 4K 120 fps videa, nudi i 8k 24 fps. Snimanje u dnevnim uslovima je odlično, dok je u noćnim uslovima vrlo primetan pad detalja. Snimanje ultraširokougaonom kamerom noću neće nikoga oduševiti, ali bar nam je drago da su klipovi koliko-toliko upotrebljivi.

Ipak, zvezda ovog sistema je svakako 6-Axis Gimbal stabilizacija, koja se pokazala fantastično u našem testu. Skoro da nije bilo šanse da prepoznamo trzaje koraka dok snimamo u pokretu, pa smo riješili da sa vama podijelimo kako izgleda snimak u trku:

Drago nam je i da se ASUS ozbiljno pozabavio i selfi kamerom, pa su rezultati bili fotografije dobrih boja, dobrog dinamičkog opsega, pune detalja i oštrine, za koju je najzaslužniji autofokus koji ova kamera poseduje.

Pravi izbor za ljubitelje kompaktnih telefona

ASUS Zenfone 9 nije samo šampion kompaktnih, već i jedan od najboljih Android telefona na tržištu. Sve dok vam ne smeta veličina ekrana, biće odličan izbor za vas. Performansama će vas oduševiti, kamerama neće razočarati, a svojom autonomijom će osigurati da posjedovanje uređaja male dijagonale ekrana ne bude problem. Izrađen je od kvalitetnih materijala i veoma prepoznatljiv po svom izgledu, a sve je to upakovano u jedan lagan uređaj čije korišćenje je pravo uživanje.

U Srbiji je dostupan u konfiguraciji od 8 GB LPDDR5 RAM i 128 GB interne UFS 3.1 memorije, po cijeni od oko 1.600 KM. Ukoliko vas zanima da li je Zenfone 9 bolji od iPhone 13 Mini telefona, ostanite uz Smartlife, jer vas uskoro očekuje uporetni test.

ASUS Zenfone 9 ZA

  • Odličan dizajn i prepoznatljiv izgled
  • Odličan ekran
  • Odlične performanse
  • Odličan zvuk
  • Dobre kamere
  • Selfi kamera ima autofokus
  • Stabilizacija glavne kamere
  • Vodootporan

ASUS Zenfone 9 PROTIV

  • Video u noćnim uslovima je mogao biti bolji
  • Brzina punjenja je mogla biti veća
  • Nema bežično punjenje
  • Nema eSIM

ASUS Zenfone 9 KONKURENTI

  • iPhone 13 Mini
  • iPhone 14
  • Samsung Galaxy S22
  • Sony Xperia 5 IV

ASUS Zenfone 9 SPECIFIKACIJE

  • Tijelo: 146,5 x 68,1 x 9,1 mm, 169 g, aluminijumski okvir, Gorilla Glass Victus spreda, plastika pozadi, IP68 otpornost na vodu i prašinu
  • Ekran: 5,9" AMOLED, 2.400 x 1.080 piksela, 20:9 odnos stranica, 120 Hz brzina osvježavanje, 240 Hz brzina registrovanja dodira, do 1.100 nita osvjetljenost, HDR10 i HDR10+ podrška
  • Čipset: Snapdragon 8+ Gen 1, Octa-core 1 x 3,19 GHz Cortex-X2 & 3 x 2,75 GHz Cortex-A710 & 4 x 1,80 GHz Cortex-A510, Adreno 730 GPU
  • Memorija: 8GB LPDDR5 RAM i 128 GB UFS 3.1, 8 GB LPDDR5 RAM i 256 GB UFS 3.1
  • OS: Android 12, ZenUI 9
  • Zadnja kamera: Glavna 50 MP, f/1.9, 1/1,56", 1,0 µm, 6-Axis Hybrid Gimbal stabilizacija, 2x2 OCL PDAF. Ultraširokougaona 12 MP, f/2.2, 1/2,55", 1,4 µm, 113°, Dual PDAF
  • Selfi kamera: 12 MP, f/2.45, 1/2,93", Dual PDAF
  • Video snimanje: 8K@24 fps, 4k@30/60/120 fps, 1080p@30/60/240 fps, 720p@480 fps, HDR
  • Baterija: 4.300 mAh, brzo punjenje 30 W
  • Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, hotspot, Bluetooth 5.2, A-GPS, GLONASS, GALILEO, NFC, USB Type-C, sve do 5G veze
  • Dodatno: Skener otiska prsta na desnoj strani, stereo zvučnici, Dual SIM
  • Cijena: 96.990 RSD (oko 1.600 KM)