fantomska struja

Izbjeći ćete štetu: Ova 3 uređaja nipošto ne isključujte iz struje ako ne morate

Autor Dušan Volaš

Isključivanje elektronskih uređaja iz utičnice može biti štetno, pa je zato važno pravilno ih isključiti kako bi se izbjegla oštećenja

Izvor: Shutterstock

Elektronske uređaje u kući često, zbog smanjenja potrošnje električne energije, isključujemo iz utičnice. To, međutim, nije baš uvijek dobra opcija, jer postoje neki od njih čije isključivanje iz struje može da izazove oštećenja.

Elektronski uređaji troše struju i kad su isključeni, što se naziva "fantomskom potrošnjom" ili "fantomskom strujom". To se najčešće odnosi na televizore, radio i muzičke uređaje, LCD monitore ili bežične telefone.

Zbog toga ljudi često imaju naviku da neke uređaje isključuju iz utičnice, naročito ako će iz svoje kuće ili stana biti odsutni neko vrijeme.

Međutim, isključivanje elektronskih uređaja iz utičnice može biti štetno po neke od njih. Zato je važno pravilno ih isključiti, kako bi se izbjegla oštećenja. A da biste ih izbjegli oštećenja, uvijek prvo koristite prekidač, pa tek onda utikač.

Izvor: LJSphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

Uređaji na koje najviše treba obratiti posebnu pažnju prilikom isključivanja su:

Štampač – Isključivanje ink-džet štampača iz utičnice može da izazove probleme, jer se uređaj resetuje, zbog čega se toner više troši, prenosi Kurir.

Wi-Fi ruter – Isključivanje rutera onemogućava pristup internet signalu što može da izazove probleme sa drugim uređajima koji su povezani na mrežu.

OLED televizor – Isključivanje OLED TV-a može da ošteti ili pogoršati kvalitet slike zbog automatskog ažuriranja piksela ekrana. Zato je najbolje unapred od proizvođača saznati da li uređaj može da se isključi tasterom za napajanje ili je dozvoljeno potpuno da isključiti sa napajanja.