• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da vam se telefon ne pokvari pri dodiru sa vodom - naučite da ga zaštitite!

Autor Dušan Volaš

Susret telefona s vodom ne mora da bude koban, ali će biti, ako vaš telefon nema IP oznaku. Zato odmah provjerite koja je oznaka i koliko je vaš telefon vodootporan da biste znali i da ga zaštitite!

 Šta znači IP oznaka telefona i da li je vodootporan Izvor: SmartLife / CAT

Susret većine telefona s vodom može da bude koban, ako oni nemaju IP oznaku i nisu na neki način zaštićeni od prodora vode unutra.

Ako odmah provjerite koju IP oznaku vaš telefon ima i da li je uopšte ima, onda ćete znati i kako da se ponašate što se zaštite tiče i kako da postupate sa svojim telefonom kako se on ne bi nasilno isključio i ostavio vas na cjedilu - ovo je tekst upravo o tome!

Možda će vas zanimati

Naravno, ni ljetnja žega nije dobra za telefon - time smo se bavili u posebnom tekstu, neka vas ne mrzi da ga pročitate, takođe!

Proizvođači telefona koriste različite opisne izraze prilikom reklamiranja svojih proizvoda, ali između njih postoje konkretne razlike koje nisu uvijek vidljive na prvi pogled niti su lako razumljive za većinu korisnika.

Kako bi se izbjeglo proizvoljno tumačenje ovih izjava, Evropski komitet za elektrotehničku standardizaciju razvio je jedinstven sistem koji tačno otkriva koliko je neki telefon otporan na vodu i prašinu, i da li zaista jeste - u pitanju je IP oznaka.

Šta je IP oznaka telefona

IP rejting predstavlja nivo zaštite uređaja protiv čvrstih i tečnih materija. Najčešće ima dva broja. Prvi broj predstavlja nivo zaštite od čvrstih materija kao što su prašina i pijesak, dok drugi broj označava nivo zaštite od tečnosti.

Zaštita od čvrstih materija: Ovaj broj označava nivo zaštite od čvrstih materija i on se kreće od 1 do 6 (najviši nivo zaštite).

Zaštita od tečnosti: Drugi broj predstavlja nivo zaštite od tečnosti i kreće se od 0 do 9 (najviši nivo zaštite).

 Šta znači IP oznaka telefona i da li je vodootporan Izvor: Promo/Cat

Zašto je IP oznaka važna

Kada proizvođač telefona želi IP rejting za svoj proizvod, on mora biti testiran od strane nezavisne i sertifikovane kompanije. Kompanija potom daje IP rejting proizvodu kako bi označila koliko dobro je zaštićen od čvrstih i tečnih materija.

Postojanje ove oznake daje mogućnost proizvođačima da navedu gore nabrojane tvrdnje sa potpunom sigurnošću da su one istinite, ali ujedno pružaju i kupcima jasno uvjerenje u vezi sa tim kakav telefon kupuju.

Pritom, vlasnici telefona jasno znaju koliko je njihov telefon zaštićen i mogu da ga koriste u skladu sa navedenom oznakom i ne izlažu tečnostima ako je nivo zaštite nizak, ili ne brinu o vodi ako je on visok.

Primjera radi, postoje proizvođači telefona koji nude maksimalnu zaštitu svojih uređaja kao što je CAT ili neki drugi proizvođači specijalizovani u domenu proizvodnje čvrstih i zaštićenih telefona. Takođe, i telefoni svih ostalih proizvođača mogu da imaju IP oznaku bez obzira na to što se ne radi o posebno proizvedenim telefona, nego je važan stepen njihove primijenjene zaštite.

Pogledajte tačno značenje svih IP rejting oznaka kako biste bili sigurni da kupujete telefon sa nivoom zaštite koji je vama potreban.

IP zaštita od čvrstih materija:

 • 0 tj. Ne postoji nikakav nivo zaštite
 • 1 tj. Zaštita od objekata većih od 50 milimetara kao što je dlan ruke, ali ne postoji zaštita od namjernog kontakta sa delovima tela
 • 2 tj. Zaštita od objekata većih od 12 milimetara, štiti od kontakta prstima i objekata slične veličine
 • 3 tj. Zaštita od predmeta većih od 2,5 milimetara, alati i debeli kablovi su uključeni u ovaj nivo
 • 4 tj. Predmeti veći od jednog milimetra, uključuje većinu žica i šrafova
 • 5 tj. Zaštita od prašine, sve dok telefon nije izložen većoj količini prašine i
 • 6 tj. Potpuna zaštita od prašine, koristi se vakum koji štiti od prašine.

IP zaštita od tečnih materija:

 • 0 tj. Ne postoji zaštita
 • 1 tj. Voda koja kaplje na uređaj u trajanju od 10 minuta pod uglom do 90 stepeni
 • 2 tj. Voda koja kaplje na uređaj nagnut pod uglom od 15 stepeni u trajanju od dva i po minuta
 • 3 tj. Prskanje vodom pod uglom do 60 stepeni u trajanju od barem pet minuta
 • 4 tj. Prskanje vodom iz bilo kog pravca u trajanju od 10 minuta
 • 5 tj. Prskanje mlazom vode u trajanju od jednog minuta po kvadratnom metru / 12,5 litara vode u minutu sa razdaljine od tri metra i pritiskom 30 kPa (prečnik mlaznice od 6,3 milimetra)
 • 6 tj. Prskanje jakim mlazom vode u trajanju od jednog minuta po kvadratnom metru / 100 litara vode u minutu sa razdaljine od tri metra i pritiskom od 100 kPa (prečnik mlaznice 12,5 milimetara)
 • 7 tj. Potapanje u vodu do dubine od jednog metra u trajanju od 30 minuta
 • 8 tj. Potapanje u vodu do dubine od jednog metra ili dublje - dubina i dužina trajanja potapanja navodi proizvođač i
 • 9 tj. Zaštita od prskanja iz velike blizine pod visokim pritiskom i temperaturom.

Sada pogledajte specifikacije svog telefona i potražite IP broj. Uporedite brojeve iza IP oznake sa brojevima u ovim listama i znaćete tačno koliko i na šta je otporan vaš model telefona.

Garancija je najvažnija!

Ipak, pročitajte Uslove garancije, posebno ono sitnim slovima, jer neki proizvođači i pored IP oznake u servisu ne priznaju garanciju ukoliko je telefon oštećen vodom ili nekom drugom tečnošću.

Imate neko pitanje? Komentari su vaši!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS