Mjesec sija, poezija

Kako izgleda kada AI kamera umjesto slike napiše pjesmu

Da li su vam dosadili fotoaparati koji služe da uslikaju fotografiju?

Izvor: Poetry Camera

Vještačka inteligencija polako ulazi u sve pore našeg dnevnog života, a najnoviji uređaj kojeg pokreće ova tehnologija naziva se Poetry Camera. Kao što joj i samo ime kaže, ova kamera pretvara fotografije u pjesme.

Poetry Camera svojim izgledom podsjeća na Polaroid. Međutim, umjesto da izbaci fotografiju koju je uslikao, aparat pretvara ono što senzor vidi u pjesme koje opisuju sliku. Ovaj interesantan gedžet razvili su Kelin Karolin Žang i Rajan Mater, a pokreće ga Raspberry Pi.

Izvor: Poetry Camera

Ovaj minijaturni računar analizira slike i u njima traži vizuelne detalje. Rezultat se zatim šalje GPT-4 AI jezičkom modelu, koji je odgovoran za identifikovanje stvari kao što su boje, ključni elementi i emocije koje neka slika nosi.

Kako tvrde tvorci Poetry Camera-e, fotografije i pjesme se ne skladište digitalno, a uređaj nije ograničen samo na jednu vrstu poezije. U pitanju je rješenje otvorenog koda, pa korisnici mogu sami da ga mijenjaju. Od opcija su im na raspolaganju soneta, slobodni stih i haiku, između ostalog.

Izvor: SMARTLife

Poetry Camera je nastala kao lični projekat Žanga i Matera, a nakon što su je pokazali porodici i prijateljima, riješili su da svoj izum podijele i sa drugima. Trenutno razmatraju mogućnost da uređaj učine komercijalno dostupnim.

Ukoliko se Poetry Camera u budućnosti ne nađe u prodaji, tvorci su na svom sajtu podijelili uputstvo. Kako je tehnologija koja je pokreće otvorenog koda, svako može da napravi sopstvenu AI kameru koja piše pjesme.

(Mondo)