Vijesti

57 MILIONA KM ZA SOFTVER: Kineska kompanija partner u novom projektu informacione bezbjednosti u RS

Autor Željko Svitlica

Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske saopštila je da je kineska kompanija ELINC izabrana kao partner u novom projektu informacione bezbjednosti i zaštite u Republici Srpskoj.

Izvor: Shutterstock

Portal Kapital objavio je danas da je Vlada Republike Srpske potpisala "tajni ugovor sa kompanijom ELNIC iz Kine, koja je povezana sa vojnom industrijom, vrijedan 57 miliona maraka za nabavku softvera za digitalnu zaštitu u svim institucijama Srpske". U pitanju je cijena zakupa softvera na period od 10 godina.

"Vlada Republike Srpske je u proteklih godinu dana izvršila detaljnu analizu stanja informacione bezbjednosti u javnoj upravi i kritičnim infrastrukturama, izradila smjernice razvoja informacione bezbjednosti i izvršila projektovanje novog nacionalnog sistema zaštite, koji po obimu, resursima i složenosti predstavlja najveći IKT projekat u Srpskoj", saopšteno je iz Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske.

"Projekat je samoodrživ i ima za cilj punu zaštitu sajber prostora Republike Srpske", istakli su iz Agencije.

Početak projekta do kraja avgusta

U skladu sa predviđenom dinamikom, iz Agencije su naglasili da se "do kraja avgusta očekuje početak implementacije projekta".

"Imlementacija je predviđena u dvije paralelne faze. Omogućava potpunu integraciju državnih organa, akademskog i privatnog sektora u upravljanju incidentima. Funkcije zaštite u odnosu na korisnike se ogledaju u zaštiti tri grupe korisnika: javne uprave i kritičnih infrastruktura, zaštiti djece i zaštiti mikro, malih i srednjih preduzeća", istaknuto je u saopštenju.

Iz Agencije su istakli da će sistem štititi javnu upravu i kritične infrastrukture koje čini 780 institucija republičkog nivoa, jedinica lokalne samouprave, pravosuđa, sektora energetike i rudarstva, zdravstvene i socijalne zaštite, finansijskih sistema, hrane i vode, saobraćaja, komunikacija i informacionih tehnologija, nauke i obrazovanja i sektor nacionalnih spomenika i vrijednosti.

"Sistem takođe ima funkciju `bezbjednog interneta` za djecu, te pružaoca zaštite malim i srednjim preduzećima", naveli su iz Agencije.

Sistem čini 15 čvorišta i Data centar

Sa tehničkog stanovišta /softverska i hardverska rješenja/, sistem se sastoji od 15 bezbjednosnih čvorišta i Data centra i dizajniran je za odbranu od najsloženijih sajber prijetnji, uključujući državno-sponzorisane napade.

Iz Agencije su naveli da sa organizacionog stanovišta sistem služi za rad budućem republičkom CERT-u, sektorskim CERT tijelima i regionalnim /mezoregijskim/ CSIRT tijelima.

"Za partnera je, u skladu sa smjernicama Vlade za upravljanje krizom lanaca snabdijevanja i politički motivisanih ne-UN sankcija, izabrana kompanija ELINC, grupacije `Čajna elektronik korporejšn`, specijalizovani proizvođač opreme iz domena nacionalnih sistema informacione bezbjednosti", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je sistem u više navrata prezentovan stručnoj javnosti /institucijama, korporativnom i IKT sektoru/, i to 10. maja, 15. maja i 25. juna.

(MONDO)