Vijesti

Primjer iz Austrije: Kako funkcioniše sistem koji preko telefona upozorava na vremenske nepogode? (FOTO)

Autor Željko Svitlica

Austriju i dijelove centralne i istočne Evrope pogodile su katastrofalne poplave koje, na žalost, već odnose ljudske živote i pričinjavaju ogromnu štetu.

Izvor: MONDO, Profiemdia

Glavni grad Austrije, Beč, na udaru je višednevnih padavina i jakih udara vjetra pa je u mnogim dijelovima uvedeno vanredno stanje.

U ovoj državi već odavno postoji sistem koji građane putem mobilnih telefona upozorava na opasnosti od vremenskih nepogoda, a imali smo priliku lično da se uvjerimo kako ovaj sistem funkcioniše.

Tokom vožnje autoputem prema Gracu na dvadesetak kilometara od Beča stiglo je prvo upozorenje upućeno putem austrijske mobilne mreže. Poruku prate izuzetno jaki zvučni signali na vašem telefonu (za koje do tada niste znali da postoje) i koje je nemoguće ignorisati.

Preko cijelog ekrana ispisana je poruka na njemačkom i engleskom jeziku da uz rijeku postoji opasnost od poplave i da bi stanovništvo trebalo da se evakuiše na više spratove ili područja.

Sistem očigledno upozorava korisnike na osnovu lokacije jer je upozorenje o poplavi rijeke Tristing stiglo u oblasti u kojoj autoput presijeca rijeku.

Telefon je još jednom zvonio zbog upozorenja tokom vožnje dijelom Austrije u kojem je duvao izuzetno jak vjetar koji je obarao četinare pored autoputa i usporavao vožnju.

Nedavno je remijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio da je ideja o uvođenju sistema za prenošenje informacija građanima o opasnosti od elementarne nepogode putem SMS-a zanimljiva, i da će Vlada razmotriti koliko košta i kakvu infrastrukturu posjeduje Srpska kako bi mogla to da primjenjuje.

U Srbiji je sistem za upozorenje građana od opasnih vremenskih nepogoda ili nesreća koje mogu ugroziti živote ljudi zvanično počeo sa radom prije nekoliko dana. On uključuje SMS poruke od 160 znakova, objavljivanje informacija u medijima i tekstualne panele na auto-putu

Upozorenja od velikih poplava, šumskih požara, dugotrajnih ledenih kiša, jakih udara vjetra i drugih nepogoda stizaće građanima putem SMS poruka. Kratka informacija, napisana sa svega 160 slovnih znakova, sadržaće i link koji će voditi do detaljnih savjeta kako da se zaštite.

(MONDO)