iPhone SE (2025)

Novi iPhone SE stiže početkom sljedeće godine: Izgledaće kao iPhone 14 i neće imati "Home" taster

Autor Dušan Volaš

Ako ste u potrazi za novim telefonom, želite da to bude iPhone, ali ne i da izdvojite previše novca - možda je najbolje da sačekate još nekoliko mjeseci na iPhone SE četvrte generacije.

Izvor: Thanes.Op / Shutterstock.com

Već neko vrijeme znamo da Apple radi na novom iPhone SE modelu, a usput smo dobijali informacije o tome šta bismo mogli da očekujemo. Na potvrdu svih tih informacija ćemo morati da sačekamo zvaničnu premijeru, a prema najnovijim, ona bi trebalo da se desi već početkom 2025. godine.

Kako saznaje poznati analitičar Mark Gurman, Apple se približava početku proizvodnje iPhone SE modela četvrte generacije, interno poznatog pod kodnim imenom V29, koji bi trebao da postane najpovoljniji telefon u ponudi tehnološkog giganta kada bude lansiran.

Izvor: SmartLife / Apple

Istovremeno, lansiranje novog uređaja bi trebalo da predstavlja najveći tehnološki skok SE serije do sada, čiji još uvijek aktuelni model posjeduje gotovo identično kućište zastarelog iPhone 8 telefona, uz određena unapređenja kao što su A15 Bionic čipset i 5G povezivanje.

Tvrdi se da će iPhone SE (2025) napraviti skok od čak pet generacija na polju dizajna, odnosno da će biti zasnovan na iPhone 14 modelu. To znači da će "Home" taster biti uklonjen sa prednje strane, kao i da će Touch ID biti zamijenjem Face ID sistemom, smještenim u notch izrez na vrhu ekrana.

Gurman tvrdi da će ovaj model pokretati novi A18 čipset, koji bi trebao da omogući podršku za Apple Intelligence funkcionalnost, da će prvi u seriji dobiti OLED ekran, kao i da će na poleđini imaju jednu, a ne dvije kamere - kao što je to bio slučaj sa ne-Pro iPhone 14 uređajima.

U ovom momentu je veoma teško predvideti koliko će novi telefon koštati. iPhone SE (2016) i iPhone SE (2020) su lansirani po cijeni od 399 dolara, dok je za iPhone SE (2022) potrebno izdvojiti 429 dolara u SAD. Kako Apple i dalje prodaje iPhone 14 po cijeni od 599 dolara na svom sajtu, nije isključeno da novi SE zauzme njegovo mjesto i donose drastičan cijenovni skok u poređenju sa prethodnicima.

Izvor: Apple

Prema saznanjima Gurmana, Apple navodno planira da zajedno sa iPhone SE (2025) telefonom predstavi i nove iPad tablete. MacBook Pro, Mac mini i iMac računare sa M4 čipom trebali bismo da vidimo već ove, a osvježene MacBook Air, Mac Studio i Mac Pro modele tokom sljedeće godine.

Tagovi