Vijesti

Budite oprezni: Pojavila se lažna "Temu" aplikacija (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane na pojavu lažne aplikacije "Temu" na zvaničnim prodavnicama aplikacija, koju prevaranti koriste kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika.

Izvor: Shutterstock

Iz MUP-a su saopštili da lažna aplikacija izgleda identično kao originalna "Temu" aplikacija, sa logotipom i sličnim korisničkim interfejsom i nalazi se na zvaničnim prodavnicama aplikacija (App Store i Google Play).

"Lažna aplikacija navodi korisnike na lažne sajtove, od korisnika traži ažuriranje podataka, među kojima se traže i podaci sa platne kartice (broj kartice, CVV kod). Unijeti podaci se zatim prenose prevarantima i mogu se zloupotrijebiti za neovlašćene transakcije i krađu identiteta", navedeno je u saopštenju.

Iz MUP-a savjetuju građane da prilikom preuzimanja originalne "Temu" aplikacije provjerite i naziv izdavača "Temu internešnel" (Temu International LLC).

Izvor: MUP RS

"Na originalnoj `Temu` aplikaciji imate obavještenje da kupci budu pažljivi, da `Temu` aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocjene korisnika prije instalacije, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije", navedeno je u saopštenju.

MUP upozorava građane da ne unose podatke o kartici u aplikacije koje nisu provjerene, da redovno pratite stanje na računu i prijave svaku sumnjivu transakciju svojoj banci.

"Koristite antivirusne aplikacije koje mogu detektovati sumnjive softvere. Ako ste već preuzeli lažnu aplikaciju, odmah je uklonite sa uređaja. Blokirajte svoju karticu i obavijestite banku o mogućoj zloupotrebi", savjetuju iz MUP-a.

U saopštenju građanima savjetuju i da promijene lozinke za sve relevantne naloge koje su koristili u aplikaciji, te da prijavite slučaj policiji putem najbliže stanice ili na internet stranici MUP-a .

"Budite oprezni i informisani – prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloupotrebu vašeg povjerenja", poručuju iz MUP-a Srpske.