Vijesti

Svi Android telefoni dobijaju novu aplikaciju - imamo prve slike! (FOTO)

Autor mondo.rs

Muzika je važna, zato će novi Android uređaji dolaziti sa još jednom novom aplikacijom za slušanje muzike.

Google je odlučio da je vreme da se napravi veliko spremanje muzičkog odeljenja u okviru Google Play Store ekosistema, ali i na telefonima korisnika.

Ove promene stižu nakon opsežnog istraživanja tržišta, koje je pokazalo da ljudi više ne kupuju muziku, albume i singlove, kao što je to ranije bio slučaj.

Umesto toga muzika se strimuje, pesme se preuzimaju na uređaj u okviru registrovanih naloga i sve to po ceni jedne mesečne pretplate. Spotify, Deezer, Tidal i mnogi drugi servisi su zaslužni i za ovakvu odluku Google kompanije da iz Play Store-a iseče praktično Music sekciju i pomeri je u bočni levi meni (dostupan pozivom na tri crtice gore, levo) i da uloži u servise YouTube Premium i YouTube Music.

To znači da će korisnici od Android 10 ažuriranja na starim telefonima, ali i na novim telefonima, koje kupe s tim sistemom, imati još jednu novu aplikaciju - YT Music ili YT Premium. Ova aplikacija dolaziće unapred instalirana na svim pomenutim telefonima i zameniće Google Play Music, koja se povlači, ali tu aplikaciju na starim telefonima i dalje neće biti moguće izbrisati.

YouTube Music smo upoznali prvi put upravo na Samsung Galaxy S10 Lite telefonu, koji nam je trenutno na testu, a YT Music veoma podseća na YouTube aplikaciju. Ipak, pri prvom otvaranju se nudi izbor velikog broja stranih i domaćih muzičara i što precizniji izbor korisnik napravi to će imati priliku da sluša više muzike koju voli. Za besplatno slušanje ekran telefona mora biti uključen, a pretplatnici, koji plate mesečnu pretplatu moći će da preuzimaju muziku na telefon i slušaju je u pozadini i kad je telefon zaključan (i ekran ugašen).

Tu su i plejliste, trenutni miksevi aktuelne muzike, radio, podkasti, audio knjige i mnogo toga još, što je uglavnom dostupno u besplatnoj i proširenoj premijum varijanti.

Nova aplikacija će kroz neko od ažuriranja Google kompanije, u okviru bezbednosti i mesečnih zakrpa, biti isporučena i korisnicima čiji telefon nema Android 10 operativni sistem. YT Music je na našem S10 Lite moguće izbrisati, pa se nadamo da će takva situacija biti i za druge korisnike, posebno one, kojima je bitan svaki megabajt prostora (na povoljnijim telefonima sa manje radne i korisničke memorije).

YouTube Music promo video
Izvor: YouTube Music