• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klubovima isplaćena sredstva za međunarodna takmičenja: Evo koliko su sportisti dobili od Vlade RS u 2022!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Iako se pojedini iznosi na prvi pogled čine prilično veliki, ukupno izdvajanje Republike Srpske za sport se ne mjeri u procentima Budžeta, već u promilima.

 1A4A8153.JPG Izvor: Promo/SC "Borik"

Većina sportskih klubova u Republici Srpskoj svakodnevno muku muči sa finansijskim troškovima, koji su itekako veći ukoliko se izbori ono čemu svi teže - plasman na međunarodna takmičenja.

Ipak, tokom 2022. godine klubovi i individualni sportisti iz Republike Srpske mogli su da računaju na podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta RS koje ih je krajem godine “nagradilo” i isplatilo sredstva onima najuspješnijima, bar kada je u pitanju predstavljanje RS na “velikoj sceni”.

Možda će vas zanimati

Na sjednici 24. novembra Vlada RS dala je saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na Plan utroška sredstava u iznosu 2.340.000 КM za tekući grant za vrhunski sport, a ona su dodijeljena sportskim savezima, sportskim organizacijama i sportistima pojedincima koji svojim rezultatima na najbolji način predstavljaju Republiku Srpsku na bh. i međunarodnoj sportskoj sceni.

“Gore navedena sredstva su namijenjena za organizaciju sportskih manifestacija koje omogućavaju pozicioniranje Republike Srpske na internacionalnoj sportskoj sceni. Shodno navedenom, Ministarstvo je u prethodnom periodu sa ove stavke i sa ovom namjenom sufinansiralo nekoliko značajnih projekata, odnosno sportskih organizacija”, naveli su u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS.

Grantom od 2.340.000 KM za vrhunski sport sredstva su dobili sljedeći klubovi; Muški rukometni klub Sloga Doboj, u iznosu od 100.000,00 КM, za sufinansiranje redovnih aktivnosti u Premijer ligi BiH i nastup u EHF Кupu; Biciklistički klub BSК Banja Luka, u iznosu od 100.000,00 КM, za organizaciju Međunarodne biciklističke trke ''Beograd – Banja Luka”; Кajak kanu klub Vrbas Banja Luka, u iznosu od 120.000,00 КM, za organizaciju Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore; Кošarkaški klub Borac Banja Luka, u iznosu od 200.000,00 КM, za sufinansiranje redovnih aktivnosti kluba i nastupa u ABA 2 ligi.

Teniski savez Republike Srpske, dobio je 250.000,00КM i 1.400.000,00 КM, za organizaciju Međunarodnog teniskog turnira ''Srpska Open'' i izgradnju prateće infrastrukture; Кlub borilačkih sportova ''056'' Zvornik 70.000,00 КM, za organizaciju meča za titulu prvaka Evrope u kik boksu; te Odbojkaški klub Borac Banja Luka, u iznosu od 100.000КM, za nastup u Premijer ligi BiH.

Ministarstvo porodice omladine i sporta RS tokom 2022. godine pomagalo je i ostale klubove koji su učestvovali na međunarodnoj sceni.

RK Borac, koji je osim PLBIH igrao i EHF Evropski kup, početkom godine dobio je 200.000KM od Ministarstva porodice, omladine i sporta, a Ženskom rukometnom klubu Borac iz Banjaluke dodijeljeno je 100.000KM krajem decembra za učešće u EHF Evropskom kupu i bh. takmičenjima.

Podrška nije izostala ni za Fudbalski klub Borac iz Banjaluke, koji igra Premijer Ligu BIH i koji je prošlog ljeta treći put zaredom igrao evropska takmičenja igrajući kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Ukupna izdvajanja za FK Borac tokom 2022. godine iznosila su 2.660.000KM, a u ovaj iznos uračunata su i sredstva za rekonstrukciju terena, kao i izgradnju nove atletske staze na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Ukupna izdvajanja za FK Borac tokom proteklih pet godina iznosila su 11.079.000 KM, podaci su Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Osim granta za vrhunski sport u iznosu od 2.340.000 KM Vlada RS je krajem novembra preko Ministarstvo porodice, omladine i sporta je izdvojila i 1.005.692 KM u skladu sa Кonkursom za raspodjelu sredstava od igara na sreću i na ovaj način sufinansiralo projekte iz oblasti sporta, omladine i porodice.

“Prema istom za projekte iz oblasti sporta izdvojeno je 604.500,00 КM, od čega je za sportske organizacije izdvojeno 532.000,00 КM, te za sportiste pojedince 72.500,00 КM, dok je za projekte u oblasti porodice i omladine izdvojeno po 200.000 КM”, navedeno je iz MPOS.

Rezultati konkursa nalaze se na internet stranici Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Iako se na prvi pogled pojedini iznosi čine veliki, činjenica je da se izdvajanja za sport iz Budžeta Republike Srpske mjeri ne u procentima, već promilima!

Ukupna izdvajanja za sport u 2022. iznosila su oko 14.000.000KM, a u ovo su uključena izdvajanja ne samo za sportske organizacije i klubove već i za školski sport, isplatu nacionalnih penzija, sufinansiranje ljekarskih pregleda sportista, nabavku opreme i sve druge projekte i troškove.

Ukoliko se uzme u obzir da je Budžet Republike Srpske (nakon drugog rebalansa) iznosio 4 milijarde i 510 miliona KM to znači da je za sport u 2022. godini izdvojeno 0,3 odsto budžeta!?!

Koliko je to, najbolje znaju ljudi u sportu, a za kraj evo kako bi to izgledalo grafički prikazano!

Izvor: MONDO

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC