• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte Erlinga Holanda: Salcburgova "zvijer" prijeti da osvoji Evropu

Autor Nebojša Marković

Napadač Red Bul Salcburga je ove sezone već postigao pet het-trikova, a priča o njegovom usponu otkriva zašto ga mnogi vide kao sljedeću veliku zvijezdu evropskog fudbala.

"Ove godine sam porastao samo pet centimetara", rekao je Erling Braut Holand prije tačno dvije godine u intervjuu za norveški "VG".

Neuobičajena konstatacija poput te vodi samo jednom pitanju - kako to "samo"?

Možda će vas zanimati

"Prošle godine sam porastao 11 ili 12 centimetara", rekao je tada 17-godišnji fudbaler. Sada ima 19 godina i u međuvremenu je još porastao. I u visinu, ali i u fudbalskom univerzumu.

On je sljedeća velika zvijezda evropskog fudbala.

Erling Braut Holand je u dresu Red Bul Salcburga od početka sezone 2019/20 na 18 utakmica postigao 26 golova i zabilježio šest asistencija.

Ostvario je pet het-trikova, uključujući i onaj protiv Genka na debiju u Ligi šampiona. O napadaču šampiona Austrije pričaju svi. I imaju dobar razlog.

Rođen u Lidsu u ljeto 2000, Erling je bio okružen fudbalom. Njegov otac Alf Inge je nastupao za klub sa "Eland Rouda", nosio je i dres Mančester sitija, a u Premijer ligi je upisao 181 nastup.

U svojoj Norveškoj, ipak, Holand mlađi je fudbalske korake načinio u atipičnom okruženju.

"Da nisam imao svoje odrastanje u Brinu, ne bih bio ovdje gdje sam danas", nedavno je izjavio napadač Salcburga.

Njegov talenat je od starta bio prepoznat, te je Holand u mlađim kategorijama Brina uvijek igrao sa godinu dana starijim igračima. U toj grupi je bilo čak 40 igrača, ali za razliku od klasičnih fudbalskih akademija širom Evrope, u ovoj hijerarhija po kvalitetu nije postojala.

Akcenat je bio na fudbalu kao zabavi, dobrom druženju, ali i kvalitetnom radu.

Dio te velike grupe bili su igrači najrazličitijih kvaliteta, kao i jedna djevojčica. Bilo je igrača koji nisu dovoljno dobri, ali je ta velika grupa bila konstantno na okupu tokom 10 godina. Princip je bio jednostavan - svi igrači su jednaki.

U Brinu na Holanda nisu gledali kao na "zlatnu koku" niti najboljeg igrača. Štaviše, Holand je bio sitne građe, daleko od 194 centimetra i 87 kilograma koliko ima danas.

View this post on Instagram

A post shared byErling Braut Haaland(@erling.haaland) on

Holandov nekadašnji saigrač Tord Salte potvrdio je to u nedavnom razgovoru za "Skaj Sports".

"Uvijek je bio dobar, imao je kvalitete, ali njegov problem je bio da je bio veoma mali. Bio je brz i veoma inteligentan kada treba da utrči u prostor, to je uvijek imao", rekao je Salte.

Međutim, kada je 2017. iz Brina stigao u Molde, klub Olea Gunara Solskjera, Holanda su ubrzo zbog njegove građe nazvali "dijete-čovjek".

"Mora da je nabacio 10-12 kilograma mišića otkako je stigao početkom godine", rekao je sadašnji menadžer Mančester junajteda tom prilikom.

Ruben Gabrijelsen, njegov nekadašnji saigrač iz Moldea, otkrio je norveškom "Netavisenu" o kakvoj se promjeni radilo.

"Kada se prvi put pojavio u Moldeu, nisam mislio da je nešto posebno. Ali onda se razvio na način koji nikada u svom životu nisam vidio. On je još jači nego što izgleda i mnogo je brži nego što izgleda - on je zvijer!"

Moglo bi se reći da je "zvijer" poprilično dobar opis za momka koji je tri puta večerao ne bi li svoj nagli rast "ispratio" pravom kilažom.

Upravo Holandova transformacija iz malog dječaka sa dobrom kontrolom lopte i brzim nogama u gorostasnog, snažnog napadača daje dobar dio odgovora šta ga čini tako dobrim.

Holand je pažnju šire fudbalske javnosti prvi put privukao na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina održanom prošlog proljeća. Na utakmici protiv Hondurasa njegova Norveška je slavila 12:0.

Holand je bio strijelac čak devet golova, a poslije meča je izjavio da je trebalo da postigne i deseti. Niko nije bio siguran da li se šalio.

Kada god se pojavi neki novi "klinac" i obuzme pažnju fudbalskog svijeta, prvo pitanje koje se postavlja je hoće li taj igrač zapravo ostvariti veliku karijeru. Kod nekih postoji više sumnji, kod nekih poput Kilijana Mbapea tih sumnji nije bilo.


Holandov stil igre, ali i mentalitet, govore u prilog ovoj drugoj opciji.

Iako ima samo 19 godina, "glad" za golovima pokušava da utoli time što se u timu Džesija Marša već nametnuo kao izvođač jedanaesteraca.

Holand ove sezone u svim takmičenjima postiže gol na svakih 48,11 minuta!

Ljevonogi fudbaler ima snažan udarac, veliki korak i poprilično je brz. Fizički djeluje impozantno i teško da bi neko rekao da je još uvijek tinejdžer.

Na terenu to potvrđuje duel igrom. Posjeduje inteligenciju da se kvalitetno kreće bez lopte, umije da "čita" igru i predvidi poteze saigrača.

Holandove golgeterske sposobnosti su raznolike - od dobrog pozicioniranja u šesnaestercu za lako završavanje napada, do udaraca sa nešto veće distance kada preferira da "gađa" ćoškove gola prije nego da se oslanja na silinu udarca.

Na sve to, Holand kreira prilike svojim saigračima i odličan je dribler. Ove sezone bilježi u prosjeku 2,5 uspješnih driblinga po meču, brojka na kojoj bi pozadivjeli i brojni krilni igrači.

Njegov bivši saigrač Salte vjeruje da će Holand tek dostići najveće domete.

"On je najgori igrač protiv kojeg možete da igrate. Uvijek je bio brz i pametan, ali sada ima i fizičku stranu igre. Ne možete da mu date prostor jer će vas pretrčati, ali ne možete ni da budete previše blizu, jer će vas samo "skloniti" svojom snagom."

Onda nije ni čudo da je fudbalska Evropa "poludjela" za njim. Nema klubova koji se nisu pominjali kao zainteresovani, uključujući i Juventus i Mančester junajted.

Mnogi i dalje misle da ćemo odgovore da li je on "prava stvar" dobiti kada bude napustio slabiju austrijsku Bundesligu u kojoj Salcburg dominira već godinama i preseli se u jednu od "liga petice".

Ali utisak je da Holand i dalje ne žuri. Iako mu je agent ozloglašeni Mino Rajola, veliku ulogu u planiranju karijere ima i otac Alf Inge.

Za Erlinga kažu da je po karakteru mješavina nasmijanog dječaka i vrlo usredsređenog profesionalca. Toliko usredsređenog da je "internacionalizovao" svoje prezime iz "Håland" u "Haaland". Upitan o toj promjeni, uz osmijeh je rekao da uvijek razmišlja korak unaprijed.

Kao sljedeći korak napred nameće se odlazak u jači klub. Koliko god neko morao da plati za Holanda, taj potez teško da će biti kockanje. Naprotiv.

On je sljedeća velika zvijezda evropskog fudbala.


Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC