• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legendarni Brazilac otkrio: "To mi je najbolja partija ikad!''

Autor mondo.ba

Znate li o kom meču se radi?

 Gustavo Kuerten najbolji meč u karijeri najznačajniji trenutak Izvor: Clive Brunskill/Getty Images Europe

Legendarni brazilski teniser Gustavo Kuerten sa terena se povukao 2008. godine.

Tokom karijere osvojio je 20 trofeja u singlu, tri puta je bio osvajač Otvorenog prvenstva Francuske (1997, 2000. i 2001. godine), ali mu je, svakako, najznačajniji onaj koji je osvojio krajem 2000. godine.

O čemu je riječ?

Možda će vas zanimati

''Guga'' je na završni Masters, koji je tad održan u Londonu, stigao kao drugi teniser planete. U ''crvenu grupu'' bili su smješteni Marat Safin, Pit Sampras, Lejton Hjuit i Aleks Koreča, dok je Kuerten bio dio ''zelene grupe'', u kojoj su se za plasman u polufinale još borili Magnus Norman, Jevgenij Kafeljnikov i Andre Agasi.

Svi će se složiti, nema sumnje – istinski velikani ''bijelog sporta''...

Tokom takmičenja u grupi, Kuerten je nadigrao Rusa i Šveđanina, poraz je doživio u meču sa Agasijem, a učinak od dvije pobjede i jednog poraza bio je dovoljan da se plasira u eliminacionu fazu.

I tad kreće Brazilčeva bajka...

U polufinalu je rezultatom 7:5, 3:6, 4:6 nadigrao Pita Samprasa, branioca trofeja, a zatim je u finalu, igranom 3. decembra, oružje pred motivisanim Kuertenom morao da položi i Agasi, kojem se Kuerten pobjedom rezultatom 3:0 u setovima (6:4, 6:4, 6:4) revanširao za poraz u grupnoj fazi turnira.

Samo dan kasnije, na ATP listi pored broja 1 osvanulo je Kuertenovo ime...

''Za jednog tenisera ne postoji ništa važnije nego da postane prvi na svjetskoj listi'', rekao je Kuerten novinarima tokom turnira u Rio de Žaneiru, koji se završava sutra.

''Pobijediti prvo Samprasa, a onda i Agasija jednog za drugim je svakako najznačajniji trenutak moje karijere. Najbolji meč koji sam odigrao tokom igračkih dana je upravo taj finalni'', istakao je danas 43-godišnji Gustavo, koji pomno prati turnir u Riju, čiji osvajač će sebi od ponedjeljka na ATP listi dopisati 250 poena.

Kako rekosmo, tokom karijere Kuerten je tri puta osvajao Rolan Garos. 1997. godine u finalu je nadigrao Španca Serhija Brugeru, tri godine kasnije Magnusa Normana, dok je 2001. godine Brazilcu morao da čestita još jedan Španac – Aleks Koreča.

Na ostalim grend slem turnirima Kuerten nije uspio da ponovi uspjeh iz Pariza. Na Australijan openu je najdalje stigao do treće runde, dok je na Vimbldonu i na Otvorenom prvenstvu SAD njegov krajnji domet bilo četvrtfinale, baš kao i na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju, kada ga je savladao Kafeljnikov.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC