• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci tvrde: Domaćinstva nameštena, Rusija i Katar kupovali glasove

Autor mondo.rs

Ozbiljne optužbe, na koje će morati da se odgovara.

 Svetsko-prvenstvo-u-fudbalu-Mundijal-Rusija-2018-Katar-2022-Amerikanci-kupovina-glasova-namesteno Izvor: Chris McGrath/Getty Images Europe, Getty Images/Chris McGrath

Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine i Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine imaju jednu zajedničku tačku. Domaćinstva ovim zemljama dodeljena su istog dana, 2. decembra 2010. godine, na sastanku u Cirihu.

Amerikanci tvrde da to nije jedina povezanost u slučajevima. Veoma ozbiljne optužbe, da su Rusija i Katar kupili glasove koji su im doneli pobedu, plasirali su preko zvaničnih kanala vlasti, odnosno u dokumentaciji na sajtu vlade.

Možda će vas zanimati

Kandidati za organizaciju Svetskog prvenstva koje je pre dve godine održano u Rusiji bili su i Engleska, Španija i Portugal su mislili da podele domaćinstvo, a isto su na umu imali Holanđani i Belgijanci. Taj deo priče malo manje zanima SAD.


Oni su bili zainteresovani za Svetsko prvenstvo koje tek treba da se desi. Pored Katara, kandidati za domaćinstvo Mundijala su bili Japan, Južna Koreja i Australija, u zajedničkoj kandidaturi na dva kontinenta, ali i Sjedinjene Američke Države.

Verovatno zato i tvrde da je namešteno. Dok se ne igra fudbal, mnoge lige na svetu razmišljaju kako će prvenstva privesti kraju. Postoje određeni predlozi da se najbitnije fudbalske lige prebace na kalendar proleće-jesen i da se tako pripreme za Mundijal koji će se tokom zime igrati u Kataru.


Ne verujemo baš u ovu priču, a Amerikanci će morati da ponude mnogo dokaza da bi nas ubedili da su Rusija i Katar ''kupili'' Mundija. Za sada je to sve na rekla-kazala, odnosno na opskurnim informacijama da su određeni delegati dobili između jednog i pet miliona američkih dolara za glas.

Tako Amerikanci tvrde da je delegat Džek Vorner između novembra 2010. i aprila 2011. godine dobio oko pet miliona dolara. Pare su sa ''of-šor'' kompanija, sa različitih računa, išle preko Trinidada i Tobaga na račun ovog čoveka.

Da li će ova priča dobiti svoj epilog u oduzimanju domaćinstva Kataru, teško je proceniti. Verovatno neće, ali bi mogla da napravi tekstonske poremećaje u FIFA i da promeni glasanja u budućnosti, odnosno sistem dodeljivanja velikih takmičenja.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC