REKORDER!

Mitar Veliki: Hrvatima dao sa 19, svađao se sa Brihom i "bocnuo" na Marakani!

Autor Goran Arbutina

Ono što je Aleksandar Mitrović uspio da uradi sa samo 26 godina je vrijedno aplauza. I tek ćemo mu aplaudirati...

Izvor: Profimedia

Aleksandar Mitrović je jedan od velikana fudbalske reprezentacije Srbije!

Znali smo to već odavno, a zvaničnu potvrdu dobili smo prethodne večeri kada je "Mitrogol" sa dva pogotka za šest minuta donio pobjedu Piksiju na debiju na klupi "orlova", a istovremeno se izjednačio na vječnoj listi najboljih strijelaca sa Stjepanom Bobekom.

Bilo je pitanje trenutka kada će se Mitrović popeti na vodeću poziciju, ali teško da su i najveći optimisti pomislili da će to učiniti sa samo 26 godina.

Mitroviću je za 38 golova u dresu reprezentacije bilo potrebno samo 62 meča, što je utakmica manje nego čuvenom Bobeku, a sada mu preostaje da nastavi da "gazi" na isti način i u budućnosti svoj rekord dodatno popravi.

Napadač koji je ponikao u Partizanu je za reprezentaciju debitovao još davne 2013. godine, kada se Siniša Mihajlović nije plašio da pozove "klince".

Smederevac je u trenutku debija protiv Belgije imao samo 18 godina, osam mjeseci i 22 dana, a na prvi gol nije čekao dugo. "Miha" ga je golobradog poslao na teren u najvažnijem meču kvalifikacija protiv Hrvatske, a srpski as mu je vratio pogotkom (1:1).

Gubili smo od "vatrenih" usred Beograda, a onda je Miralem Sulejmani izveo skraćeni korner i Mitrović je sa prve stative poslao loptu u mrežu.

"Hajde, bre, hajde! Hajde idemo!", vikao je euforični Mitrović dok je cijela "Marakana" skakala od sreće, a teško da je iko u tom trenutku, možda i najmanje sam napadač, pomislio da će nakon toga u dresu "orlova" zatresti mrežu još najmanje 37 puta.

Aleksandar Mitrović u duelu sa Josipom Šimunićem iz Hrvatske.
Izvor: Profimedia

U trenutku debitantskog gola za Srbiju - Mitrović već nije igrao u Srbiji.

Poslije dosta spekulacija prešao je u Anderleht i nastavio da trese mreže u Belgiji, međutim na naredni gol u reprezentaciji je sačekao pune dvije godine. Nije ga htjelo kod Drulovića i Advokata, a kod Ćurčića je bio strijelac samo jednom - u porazu od Francuske (2:1).

"Mitrov" golgeterski uspon kreće od Slavoljuba Muslina, koji je na klupu Srbije sjeo 2016. godine, što znači da je u samo pet godina dao 36 golova za Srbiju.

Bilo je onih u prijateljskim utakmicama, ali se pamte i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, dao je šest za plasman "orlova" u Rusiju, dok se sa tog turnira više pamti način na koji ga je Feliks Brih oštetio za penal nego da je "načeo" Švajcarce već u 5. minutu.

Aleksandar Mitrović i Feliks Brih.
Izvor: MN PRESS

Nastavio je Mitrović da "teroriše" u Ligi nacija, dao je šest golova, pa još deset u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kada je bio i u najboljoj formi.

Nažalost, "orlovi" se nisu plasirali direktno na turnir tako da je došao baraž protiv Norveške, na kom je zabilježio asistenciju, a onda i čuveni meč sa Škotskom koji će ga proganjati do kraja života, ali koji mora što prije da izbriše iz memorije.

"Tri noći nisam oka sklopio. Bio je to najteži momenat u mojoj karijeri...", ispričao je nedavno Mitrović o promašenom penalu koji ga i dalje proganja.

Na to se naslonila loša forma u Fulamu, u kome je pao u drugi plan i više nije prvi izbor trenera Skota Parkera, pa je selektor Dragan Stojković otkrio da su ga mnogi pitali zašto je uopšte zvao Mitrovića koji je daleko od starih igara?

Aleksandar Mitrović je bio tragičar protiv Škotske.
Izvor: MN PRESS

Piksi je ispričao da je time htio da pokaže Mitroviću da vjeruje u njega, obavio je sa njim poseban razgovor, a onda isplanirao da ga na teren pošalje sa klupe.

Ušao je Mitrović u trenutku kada je Srbija imala nepovoljan rezultat protiv Irske (1:1), a onda magija. Lob sa preko 20 metara, za najljepši gol u karijeri, potom i sada već tradicionalni "trzaj" glavom kojim je iskoristio centaršut Tadića za 3:1.

Tim pogotkom Mitrović je ušao u istoriju kao najbolji strijelac u istoriji državnog tima, a koliko ga svi vole najbolje pokazuje izjava Dušana Vlahovića koji je odmah rekao - idemo i po treći.

I zaista, Aleksandar Mitrović kada obuče srpski grb, postaje napadač svjetske klase.

Aleksandar Mitrović protiv Irske.
Izvor: MN PRESS

Bio je to uvijek bez obzira da li mu u klubu cvjetaju ruže ili ne, davao je sve od sebe i predvodio napad čak i kada bi ispadao iz lige, takmičio se u drugom rangu, ništa to nije bilo bitno kada bi se pojavio u Staroj Pazovi i obećao selektoru golove za pobjedu.

Možda su neki igrali u zvučnijim klubovima, bili tamo i u boljoj formi, zbog čega se agitovalo da treba da preuzmu devetku, ali sve to pada u vodu kada Mitrović obuče crveno.

I nema zaustavljanja, šta je 38 golova u dresu Srbije za takvog napadača!

(MONDO)